De maand juni wordt doorgaans gekenmerkt door warmte, volop zon afgewisseld door regen. Dit zijn de ideale omstandigheden om in de tuin bloemen te zaaien. Juni is geschikt voor het zaaien van zowel één- als tweejarige bloemen. Ook in de moestuin is er nog volop keuze wat het zaaien van gewassen aangaat.
Onderwerpen
Kun je nog zaaien in juni?
Juni is een perfecte maand om in de tuin te gaan zaaien. De kans op nachtvorst is nihil, de eerste
groenten en
bloemen zijn inmiddels ook alweer geoogst of verwelkt waardoor er ruimte is voor nieuwe gewassen. Deze maand is ideaal voor groenten die snel doorschieten bij te koud weer of te korte dagen. Groenten met een korte kiemduur, die bovendien snel groeien kunnen nu gezaaid worden. Denk daarbij aan k
ruiden zaden, allerlei koolsoorten, peulen, blad- en stengelgewassen, evenals wortel- en knolgewassen. Al deze gewassen groeien snel, hebben baat bij warmte en zon en leveren nog in hetzelfde jaar oogst op.
Voor de bloemen geldt dat vooral groenbemesters het in de maand juni goed zullen doen. Deze planten doen het uitstekend in de warmte en zijn vaak ook nog eens heel nuttig en trekken bijen, hommels en vlinders naar de tuin. Ook bepaalde
eenjarige bloemen zaden kunnen met een gerust hart in juni gezaaid worden. Daarnaast is het ook de maand bij uitstek om
tweejarige bloemen zaden te zaaien. Deze zullen in het jaar dat ze gezaaid worden weliswaar groeien, maar in de winter het blad verliezen of groen blijven. Het jaar erna zullen de bloemen in het voorjaar en de zomer gaan bloeien.
Een echte oogstmaand
Juni is echte een oogstmaand en daarom ontstaan er nieuwe ruimtes in je moestuin waarin je de najaarsgroenten en kruidenzaden kunt zaaien. Zaai zaden uit dezelfde plantfamilie niet twee keer op dezelfde plek, maar wissel hierin af. Daarmee voorkom je op een natuurlijke manier dat ongedierte schade in je moestuin aanricht.
Laatste kans voor éénjarige bloemen
Juni is bovendien de laatste geschikte maand om
éénjarige bloemen te zaaien (in juli en augustus is het daar te warm voor). Ook juni kan al een warme maand zijn, dus vergeet vooral niet om de plantjes in dat geval voldoende water te geven.
De moestuin in juni
Juni is veelal een warme en droge maand. Om te voorkomen dat de zaden uitdrogen moet de grond na het zaaien vochtig gehouden worden. Bij voorkeur wordt een gieter met broeskop gebruikt zodat de zaden niet direct wegspoelen. In de moestuin kunnen op de vrijgekomen plekken diverse gewassen gezaaid worden. Denk daarbij aan verschillende
slasoorten zaden, allerlei kruiden, maar ook
wortelgewassen en kool. Dit zijn allemaal groentes die de warmte en zon nodig hebben om snel te kunnen groeien. Naast warmte en zon moet er volop gegoten worden, zodat de zaden, jonge zaailingen en de groentes niets tekort komen. Let erop dat de grond niet te nat wordt. Wees zuinig met het geven van meststoffen en controleer de gewassen regelmatig op insecten.
Welke groente zaaien in juni?
Groentes kunnen probleemloos gezaaid worden in juni. Houd bij het kiezen van een plek altijd rekening met wisselteelt, zodat groenten de grond niet uitputten. Daarnaast kunnen bepaalde groentes niet met elkaar geplant worden, houd hier ook rekening mee. De gewassen die in juni in de moestuin gezaaid kunnen worden, worden gekenmerkt door een snelle groei, tussen zaaien en oogsten liggen vaak maar enkele weken. Dit betekent dat de omstandigheden voor de planten perfect moeten zijn, waaronder genoeg, maar niet te veel water en het steeds controleren van de planten op eventuele plagen. Enkele gewassen die in juni in de moestuin gezaaid kunnen worden zijn:
andijvie zaden,
sla zaden,
snijbiet zaden, chinese kool, diverse
soorten bonen, wortels en nog veel meer. Soms kan het handig zijn om deze zaden eerst voor te zaaien.
Welke bloemen zaaien in juni?
Juni is bij uitstek geschikt om een zomer lang te genieten van bloemen. Wat de bloemen betreft is er keuze uit éénjarigen die nog in hetzelfde jaar zullen bloeien en tweejarigen die pas het jaar erna bloeien. Om optimaal te kunnen profiteren van de bloemen kunnen in de tuin één- en tweejarigen bij elkaar gezaaid worden. Daarnaast kunnen
eenjarigen zaden ook in bloembakken gezaaid worden. Ideaal om bij een natte zomer de planten makkelijk en snel te kunnen verplaatsen mochten deze dreigen te verzuipen. Enkele bloemen die in juni gezaaid kunnen worden en nog hetzelfde jaar bloeien zijn:
Afrikaantjes zaden,
ganzenbloem zaden en
goudsbloem zaden. Voor de tweejarigen zijn dit onder andere:
duizendschoon zaden,
stokroos zaden en
vingerhoedskruid zaden.
Gratis download: bloemzaden zaaikalender in PDF
Welke kruiden zaaien in juni?
Kruiden staan erom bekend dat ze snel ontkiemen, opkomen, groeien en geoogst kunnen worden. Door de warmte is de maand juni dan ook ideaal voor het zaaien van
kruiden zaden. De kruiden hoeven niet voorgezaaid te worden en kunnen rechtstreeks in de volle grond gezaaid worden. Daarnaast is het ook mogelijk om in bakken of potjes te zaaien. Hierbij moet echter opgelet worden dat de potgrond niet uitdroogt. Dit is bij een warme en droge zomer al snel het geval bij gewassen in potten. Controleer daarom regelmatig de aarde van kruiden, zeker na het zaaien. Enkele kruiden die in juni gezaaid kunnen worden zijn:
dille zaden,
koriander zaden,
peterselie zaden en
tijm zaden.
Hoe om gaan met droogte of juist veel regen?
Het weer is in Nederland helaas erg onvoorspelbaar. Daardoor kan het gebeuren dat de maand juni extreem warm en droog is of de moestuinen juist dreigen te verzuipen vanwege de vele regen. In het eerste geval (te droog en warm) kan ruimschoots gegoten worden in de ochtend en de vroege avond. Gebruik zeker na het zaaien en na op komst van de jonge planten altijd een gieter met broeskop, zodat de zaden niet wegspoelen. Eventueel kan er na het zaaien gebruik gemaakt worden van een schaduwdoek dat de eerste dagen na het zaaien over het geheel gespannen wordt. Hierdoor blijven de zaden iets koeler en droogt de grond iets minder snel uit. Te nat is iets moeilijker op te lossen. Mocht de zomer verregend zijn dan is het raadzaam om de zaden in bakken te zaaien en indien nodig deze te verplaatsen. Ook moet de grond goed gedraineerd zijn om overtollig vocht af te kunnen voeren.
Tips en tricks
- - Sommige zaden kunnen direct ter plekke gezaaid worden, anderen moeten even voorgezaaid worden in een bakje, houd hier rekening mee
- - Gebruik voor het nat houden een gieter met broeskop om de zaden en jonge zaailingen te beschermen
- - Zorg dat de grond niet uitdroogt na het zaaien - Pas indien nodig wisselteelt toe
- - Kies voor gewassen die snel te oogsten zijn en behoefte hebben aan warmte en zon
- - Voor bloemen geldt: er is keuze uit éé- en tweejarigen die in juni gezaaid kunnen worden
Zaaikalender per maand
Bekijk per maand welke zaden gezaaid kunnen worden:
Gerelateerd