Tuinieren in de vierkante meter tuin is een werkwijze waar je binnen rastervakken van 30 x 30 cm tuiniert en oogst wat je zelf kan opeten. Dit is anders dan het traditionele tuinieren, waarbij je grote hoeveelheden zaait en vaak veel meer kunt oogsten dan wat je zelf kunt opeten. Ook brengt het tuinieren binnen de vierkante meter tuin minder werk met zich mee dan het traditionele tuinieren, omdat de tuin kleiner en overzichtelijker is. Dit betekent minder spitten, onkruid wieden en water geven. De vierkante meter tuin wordt ook wel de makkelijke moestuin of Square Foot Gardening genoemd.
Benodigdheden voor de vierkante meter moestuin
Zaden hebben vijf dingen nodig om uit te groeien tot een plant: zonlicht, lucht, water, voedsel en ruimte. Tuinieren in vierkante meter tuin betekent in feite dat je de planten optimaal voorziet van deze vijf elementen, zodat de zaden in je moestuin kunnen uitgroeien tot heerlijke
groenten,
kruiden en bloeiende
bloemen. Voor het tuinieren heb je een aantal benodigdheden nodig: een bak met +/- 16 rastervakken van 30 x 30 cm, een klimrek, aardemix, tuingereedschap en tuinzaden.
1) Een bak met ongeveer 16 rastervakken van 30 x 30 cm. Het is belangrijk om de bak te plaatsen op een plek waar minimaal 8 uur per dag zonlicht is.
2) Een klimrek waarop de klimplanten kunnen groeien. Bevestig het klimrek aan de achterkant van de bak.
3) Aardemix. De Makkelijke Moestuin Mix is een echte aanrader. Dit is een mengsel van vermiculiet, compost en turfmolm. Dit mengsel zorgt voor een ideale, luchtige aardemix waar alle groenten het goed op doen.
4) Tuingereedschap. Denk hierbij aan een schepje, kweekkas en een gieter.
5) Tuinzaden. Welke
tuinzaden je waar en wanneer in de vierkante meter tuin plant, is afhankelijk van de zaaitijd, groeihoogte, plantafstand en plantfamilie. Als je met deze vier kenmerken rekening houdt, weet je precies waar en wanneer je welke tuinzaden in de bak kunt zaaien. Hieronder meer uitleg over deze kenmerken.
Zaaitijd
Het zaaien van
courgette zaden in de winter heeft geen zin. De buitentemperatuur is te laag, waardoor de zaadjes niet ontkiemen. De zaaitijd is daarom erg belangrijk. Wij hebben per maand overzichtelijk gemaakt welke tuinzaden je in die maand het best kunt zaaien.
Ga naar de zaaikalender...
Groeihoogte
Planten hebben licht nodig om te groeien. Stel je voor: je hebt een vierkante meter tuin en de bak staat gericht op het zuiden. Als je vooraan een groente zaait met een hoge groeihoogte, dan krijgen de planten achter deze plant weinig zonlicht. Hierdoor stoppen de planten met groeien en kunnen ze zelfs dood gaan. Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van de groeihoogte, zodat je lage planten voorin de bak zaait en hoge planten achter in de bak. Om je een handje te helpen, hebben we de zaden per
groeihoogte voor je ingedeeld in categorieën:
Plantafstand
Planten hebben ruimte nodig om te groeien. Als je weet hoeveel ruimte de planten nodig hebben om te groeien, weet je hoeveel planten je in één rastervak van 30 x 30 cm kunt zaaien. Het is bijvoorbeeld mogelijk om 16 wortels (kleine planten) of 1 palmkool (XL-plant) in een vak van 30 x 30 cm te zaaien. Zet je 4 palmkolen in één vak, dan zullen deze kolen niet genoeg ruimte krijgen om te groeien. Ook voor de
plantafstand hebben wij speciale categorieën gemaakt:
Plantfamilie (combinatie en wisselteelt)
Combinatieteelt is het kweken van verschillende planten in een moestuin. Dit voorkomt op een natuurlijke manier dat je last krijgt van ongedierte. Elke soort plant trekt andere soorten insecten aan. De ene insect is de natuurlijke vijand van de andere insect. Hierdoor blijft het aantal insecten in je moestuin op een natuurvriendelijke manier in evenwicht en hoef je geen gebruik te maken van giftige bestrijdingsmiddelen.
Wisselteelt is ook een effectieve manier om ongedierte en ziektes te in je moestuin te voorkomen. Door steeds planten uit dezelfde plantfamilie op dezelfde plek te kweken, raakt de grond uitgeput. Schadelijke ziektes en ongedierte kunnen zich innestelen in de grond en jij voorziet ze - onbedoeld - steeds opnieuw van voedsel. Zaai daarom na het oogsten altijd een plant uit een andere plantfamilie op dit stukje grond. Hierdoor krijgen de ongewenste beestjes geen voedsel meer en trekken ze vanzelf weg uit je moestuin.
Combinatieteelt gaat vanzelf in de vierkante meter moestuin en wisselteelt is zeer goed toepasbaar. Het enige wat je hiervoor hoeft te weten, is tot welke plantfamilie de vorige plant behoort. Zaai de volgende keer een plant uit een andere plantfamilie en je past wisselteelt toe. Zaai verschillende soorten zaden en je past combinatieteelt toe. Wij hebben bij alle zaden aangegeven uit
welke plantfamilie ze komen. Ook kun je per categorie op zoek gaan naar zaden uit een specifieke plantfamilie.
Veel plezier tijdens het tuinieren in je vierkante meter tuin!