Courgette kweken
Courgettes zijn redelijk makkelijke planten die zowel in de tuin als op het balkon gekweekt kunnen worden. Er zijn verschillende rassen in diverse kleuren die allemaal dezelfde verzorging nodig hebben.
- Benodigdheden voor het zelf kweken van courgette
- Veel voorkomende problemen bij het kweken van de courgetteplant
- Courgette zaden kiezen, zaaien, ontkiemen en verspenen
- Planten in vollegrond (standplaats)
- Courgette verticaal kweken: kies voor de klimcourgette
- Verzorging van courgette planten
- De courgette oogsten en bewaren
- Courgette kweken in de pot, kas, bak, moestuin, of op het balkon Courgette kweken in potten
- Courgette kweken in bak
- Courgette kweken in kassen
- Courgette kweken in de moestuin (buiten)
- Courgette kweken op het balkon
- Is het zelf kweken van courgette gevaarlijk (giftig)?
- Handige tips en weetjes
Benodigdheden voor het zelf kweken van courgette
Voor het kweken van courgette is het hebben van voldoende ruimte een absolute must. Goede grond, bijvoorbeeld biologische tuinaarde is eveneens aan te raden, zodat de courgettes naar wens groeien. Tijdens de groei moeten courgettes bijgemest worden, zodat er geen stagnatie ontstaat. Een stok in combinatie met touw om de plant aan op te binden is noodzakelijk om te voorkomen dat de plant op de grond gaat liggen en daardoor gaat schimmelen. Daarnaast is het handig om een middel achter de hand te houden tegen bladluizen.
Veel voorkomende problemen bij het kweken van de courgetteplant
Courgetteplanten zijn redelijk makkelijke planten die echter wel goede verzorging nodig hebben. De planten hebben redelijk veel water nodig, zeker in droge periodes, omdat de grote bladeren veel water verdampen. Een ander probleem bij het kweken van courgette is dat de planten een hoge temperatuur vereisen, niet alleen tijdens het opkweken, maar ook tijdens de groei. De aarde waarin de planten geteeld worden moet bovendien vruchtbaar zijn en voldoende meststoffen bevatten. Soms verloopt de bestuiving tussen mannelijke en vrouwelijke bloemen niet naar wens en moet er handmatig bestoven worden met behulp van een kwastje. Bij slechte bestuiving kunnen de vruchten vanaf de punt rotten en daardoor gezonde vruchten aantasten als ze met elkaar in contact komen.
Courgette zaden kiezen, zaaien, ontkiemen en verspenen
Courgettes zijn er in allerlei vormen, kleuren en maten. Hierbij valt te denken aan ronde courgette, mini courgette, langwerpige courgette en courgettes in de vorm van een zeester. De meest bekende is natuurlijk de zwarte courgette die ook verkrijgbaar is als de biologische courgette black beauty variant. Daarnaast is er onder keuze uit: courgette (Zucchini) diamant F1 met een groene kleur, courgette patisson summer satellite F1 met afwijkende vorm in de kleur wit en klimcourgette black forest F1 in het groen. Voor welke zaden gekozen wordt is afhankelijk van de eigen voorkeur en de beschikbare ruimte.
Courgettes kunnen vanaf half april tot eind juni gezaaid worden. Het is raadzaam om het zaaien te verspreiden om zo lang mogelijk van de oogst te kunnen genieten. Voor het zaaien in april – half mei wordt binnenshuis of onder glas gezaaid bij een temperatuur van 18 - 20°C. De zaden in potjes van 8 tot 12 centimeter doorsnee ongeveer 1,5 – 2 cm diep, schuin met de punt naar voren, in de aarde duwen. Aarde alleen beperkt vochtig houden. Zaaien vanaf 20 april betekend na 1 maand uitplanten, vanaf 20 mei kan dit al binnen 2 weken. Vanaf eind mei – eind juni kan ook direct in de volle grond geplant worden.
Planten in vollegrond (standplaats)
Voor het planten in de volle grond wordt gekozen voor een warme en lichte standplaats in de zon, maar wel uit de wind. Omdat courgette planten behoorlijk groot kunnen worden (afhankelijk van gekozen ras) moet er voldoende ruimte zijn. Reken per courgette plant op zeker 0,8 m2. Om optimaal te profiteren van een goede groei en vruchtvorming kunnen courgettes het beste op een ietwat verhoogde rug geplant worden, vrij van onkruid en bij voorkeur ook met verwarmde aarde. Rondom de plant mulch of stro leggen, zodat er minder water verdampt en onkruid minder snel kans krijgt om te groeien.
Courgette verticaal kweken: kies voor de klimcourgette
Ook met een kleine tuin of een balkon is het mogelijk om courgette zelf te kweken. Kies dan voor de klimcourgette die bijvoorbeeld langs een muur kan klimmen. De klimcourgette is ook de perfecte plant voor een vierkante meter tuin. Gebruik de klimcourgette altijd in combinatie met een stevig klimrek. Klimcourgettes staan erom bekend dat ze een rijke oogst geven. Kan eveneens vanaf half april (onder glas) – eind juni (in de volle grond) gezaaid worden.
Verzorging van courgette planten
Courgettes zijn behoorlijk gulzige planten vanwege de grote bladeren, waardoor veel water verdampt en door de vruchten die veel water nodig hebben. Het is van groot belang om de planten, zeker tijdens langere periodes van droogte, genoeg water te geven. Om verdamping van water te voorkomen kan er mulch of stro rondom de planten gelegd worden. Het water geven hangt ook samen met de standplaats van courgettes, aangezien deze planten de voorkeur geven aan een plekje in de zon. De uitgekozen plek moet wel uit de wind liggen, omdat courgettes hier niet van houden en te veel wind de planten kan beschadigen.
Naast de perfecte plek moeten courgettes voorzien worden van voldoende voedingsstoffen. Werk in de grond voldoende compost en geef daarnaast nog een extra dosis traagwerkende meststof met daaraan toegevoegd voldoende kalium en stikstof. Neem hiervoor aardappel- of tomatenmest.
Bij het planten van courgettes dient een onderlinge afstand aangehouden te worden van 80 – 100 cm. Om de energie van de plant naar de vruchten te bevorderen moeten er halverwege de teelt een aantal bladeren verwijderd worden. Dit geldt vooral voor bladeren die op de grond liggen. Snij de bladeren tot 20 cm van de stam af.
De courgette oogsten en bewaren
De vruchten mogen niet te zwaar worden aan de plant en kunnen al na ongeveer 5 – 6 weken geoogst worden. Voor het oogsten moet een scherp mes gebruikt worden, waarmee de vruchten van de plant gesneden kunnen worden. Courgettes blijven het beste bewaard buiten de koelkast bij een temperatuur tussen 12 - 15°C. Bewaar ze nooit in de buurt van appels, tomaten, peren en peren aangezien deze de stof ethyleen afscheiden, waardoor de courgettes snel rijpen en bederven. Ook tocht is voor courgettes funest tijdens het bewaren.
Courgette kweken in de pot, kas, bak, moestuin, of op het balkon
Potten
Voor het kweken in potten (minimaal 30 cm in doorsnee) kan het beste een ras gekozen worden dat verticaal klimt. De beste optie is klimcourgette black forest F1, die in staat is om met behulp van een klimrek verticaal te groeien. Het is een zeer sterke soort die al vanaf half april gezaaid kan worden. Omdat de plant in de hoogte groeit kan er ook makkelijker geoogst worden. De planten zijn niet alleen sterk, maar staan ook garant voor een rijke oogst.
Bak
Naast het kweken in potten kunnen courgettes ook in bakken gekweekt worden. Afhankelijk van de grootte van de bak kunnen er 1 – 2 planten in de bak geplant worden. Daarnaast kan een bak ook gebruikt worden voor het planten van klimmende courgettes. Een bak maakt het gieten en bemesten van de planten een stuk makkelijker, aangezien zowel het water als de mest niet weg kan vloeien naar de overige grond.
Kas
Afhankelijk van de omstandigheden in de kas kan courgette bijna het hele jaar door gekweekt worden. Is het meer een hobbymatige kas dan is deze ook perfect geschikt om vanaf april – juni courgettes te zaaien. Voordeel van een kas is dat hier geen wind is en de temperatuur redelijk hoog ligt. Ook het toedienen van water en mest is in een kas een stuk makkelijker. Voor een kleine kas is het raadzaam om te kiezen voor een klimmende soort, zodat er ook nog andere groenten verbouwd kunnen worden.
Moestuin (buiten)
Of het nu om een grote of een kleine moestuin gaat, courgettes zijn hartstikke makkelijk en zorgen voor een grote oogst. Is er slechts beperkte ruimte, kies dan voor een klimmende courgette in combinatie met een klimrek. In een grotere moestuin kan voor een andere soort courgette gekozen worden, zoals de groene zucchini of de courgette patisscon summer satellite F1. Bij het planten moet er rekening gehouden worden met 80 – 100 cm afstand onderling.
Op het balkon
Courgettes hoeven niet per se in de tuin gekweekt worden. De planten zijn ook geschikt voor een balkon, waarbij gekozen kan worden voor het planten in een bak of in een pot. Afhankelijk van de beschikbare ruimte kan zowel voor een gewoon ras gekozen worden of een klimmende courgette die met de hulp van een klimrek verticaal kan groeien. Hierdoor neemt de courgette weinig ruimte in en kan toch genoten worden van zelfgekweekte groentes.
Is het zelf kweken van courgette gevaarlijk (giftig)?
De courgette is in de afgelopen tijd nogal eens in een verkeerd daglicht geplaatst na het overlijden van een bejaarde man in Duitsland. Het zelf kweken van courgettes vraagt enige voorzichtigheid, maar het is zeker niet zo dat het kweken van courgettes gevaarlijk is. Giftige courgettes zijn bovendien direct herkenbaar aan de bittere smaak. Om te voorkomen dat courgettes giftig worden kunnen ze beter niet in de buurt van andere komkommerachtigen geplant worden. Dit is om kruisbestuiving onderling te voorkomen. De kans dat dit gebeurd is echter zeer klein, maar kan helaas niet compleet uitgesloten worden. Daarnaast is het beter om zaden te kopen, in plaats van zelf voor zaden te zorgen. Ten slotte moeten courgettes die zichzelf hebben uitgezaaid uitgeroeid worden, om te voorkomen dat er giftige vruchten in komen.
Handige tips en weetjes
- 1. De jonge vruchten van courgettes dragen bloemblaadjes, deze zijn eetbaar
- 2. Botanisch gezien zijn courgettes geen groente maar fruit
- 3. Courgettes hoeven niet geschild te worden en kunnen ook rauw gegeten worden
- 4. Courgettes zijn onmisbaar in zuiderse ratatouilles
- 5. In de keuken zijn courgettes in tal van gerechten te verwerken
- 6. Courgettes zijn eigenlijk familie van de pompoen
- 7. Naast de bekende groene varianten zijn er ook zwarte, witte en zelfs gele
- 8. Courgettes zijn bijzonder gezond, rijk aan vitamine A en C, ijzer en fosfor
- 9. Courgettes zijn het beste te bewaren buiten de koelkast bij een temperatuur van 12 - 15°C