Aardbeien kweken
Aardbeien, ook wel bekend als zomerkoninkjes zijn bijzonder populair en makkelijk zelf te kweken. Voor het kweken volstaan potten of bakken en zelfs met beperkte ruimte kan er nog volop geoogst worden.
Onderwerpen op deze pagina
- Benodigdheden voor het kweken van aardbeien
- Soorten aardbeien planten
- Aardbeien zaden kiezen, zaaien, ontkiemen en verspenen
- Aardbeien planten stekken
- Standplaats en hoever uit elkaar planten
- Verzorging en bemesten van aardbeien planten
- Aardbeien kweken op hoogte
- Aardbeien planten snoeien
- Wanneer de aardbeien oogsten en hoe bewaren?
- Aardbeien kweken in bakken
- Aardbeien kweken in huis
- Aardbeien kweken in een kas
- Aardbeien kweken in een pot
- Aardbeien kweken in een pvc buis
- Aardbeien kweken in de serre
- Aardbeien kweken in de moestuin
- Kan een aardbeienplant overwinteren?
- Handige tips en weetjes
Benodigdheden voor het kweken van aardbeien
Voor het zelf kweken van aardbeien zijn een aantal basis benodigdheden onmisbaar:
- Aarde (compost)
- Potten, bak of hanging basket
-
Kweekbakje (
of verwarmd)
- Plantenschep
- Gieter / plantenspuit
- Eventueel plantenvoeding/meststaafjes
- Schaartje voor het oogsten van de aardbeien
- Plantenkas (optioneel)
Worden de aardbeien in de volle grond gekweekt dan is het goed om hier vooraf goede compost aan toe te voegen. Voor het omspitten van de grond zijn een goede gereedschappen onmisbaar.
Aardbeien kunnen echter ook heel goed in grote potten, bakken of zelfs hanging baskets gekweekt worden. Daarbij is het echter van groot belang dat erop gelet wordt dat de planten niet uitdrogen. Het gebruik van schotels of een bewateringsmat onder de potten is een aanrader. Is er weinig ruimte dan kan ook gewerkt worden met een zogenaamde aardbeientoren of andere systemen om de aardbeien boven elkaar te hangen.
Bij het kweken van verschillende soorten aardbeien is het gebruik van plantenlabels een aanrader. Dit maakt het vermeerderen ook een stuk makkelijker.
Soorten aardbeien planten
Alhoewel er honderden rassen zijn, wordt er bij het soort aardbei alleen onderscheid gemaakt tussen twee verschillende, namelijk de zogenaamde juni-dragers en de doordragende aardbeien. Kenmerkend voor de juni-dragers is het feit dat deze in het voorjaar ongeveer 2 – 3 weken lang vruchten geven. Dit zijn over het algemeen de grootste vruchten en de plant maakt veel uitlopers. Doordragende aardbeien zijn een stuk kleiner, maar de planten bloeien wel gedurende de hele zomer. Voor beide soorten aardbeiplanten geldt dat de meeste rassen zelfbestuivend zijn, slechts enkele soorten hebben kruisbestuiving nodig om vruchten te kunnen vormen.
Aardbeien zaden kiezen, zaaien, ontkiemen en verspenen
Afhankelijk van de eigen wensen met betrekking tot de opbrengst kan een soort en vervolgens een aardbeienras gekozen worden. Aardbei zaadjes kunnen vanaf februari binnenshuis in een kweekbak gezaaid worden. Zaadjes niet veel afdekken, anders zullen deze niet groeien. Zet de kweekbak op een vensterbak en laat de zaden bij een temperatuur van 18 - 20˚C ontkiemen. Zorg ervoor dat de grond vochtig gehouden wordt. Hebben de jonge zaailingen 2 – 3 blaadjes dan kunnen ze verspeend worden in aparte potjes. Overzetten in de volle grond pas na weken goed af te harden en daarbij te wachten tot na IJsheiligen (15 mei).
Bekijk onze aarbeien zaden!
Aardbeien planten stekken
De meest makkelijke manier om nieuwe aardbeiplanten te krijgen is door aardbeien te stekken. Zeker na 2 – 3 jaar is het noodzakelijk om de aanplant van aardbeien te verjongen om de productie op peil te houden. De beste periode voor het nemen van stekken is midden augustus. Kies uitlopers waar genoeg wortels aan zitten (indien de plant in de volle grond geplant is) en plaats hier een potje met potgrond onder. De nieuwe uitloper goed laten wortelen in de nieuwe pot en vervolgens deze aan beide kanten voorzichtig los knippen van de moederplant. Nieuwe planten in de herfst planten of laten overwinteren onder glas. Mochten er nieuwe uitlopers komen aan de jonge planten, dan deze verwijderen.
Standplaats en hoever uit elkaar planten
Aardbeien geven de voorkeur aan een lichtzure en humusrijke grond. Aardbeien houden van een zonnige plek, uit de wind. Als aardbeien in potten gekweekt worden dan is het raadzaam om de potten af en toe te draaien, zodat de plant rondom zonlicht krijgt. Uitlopers worden op 30 centimeter van elkaar geplant in de volle grond. Worden de aardbeien in een pot gekweekt dan mogen er vier tot vijf planten in een pot van 10 liter gezet worden. Aardbeien moeten in een pot ietwat schuin geplant worden, zodat de vruchten niet in aanraking komen met de bodem, waardoor deze sneller zullen rotten.
Verzorging en bemesten van aardbeien planten
Het is belangrijk dat de planten in de zomer voldoende water krijgen, zonder natte voeten te hebben of uit te drogen. Water wordt gegeven bij de rozet, niet op de bladeren of de vruchten. In de winter moet er voldoende drainage zijn, zodat water in de grond niet bevriest en daardoor de planten beschadigd. Aardbeien zijn redelijk winterhard, maar te veel vorst kan de planten vernietigen. Bij aanhoudende vorst moeten de planten afgedekt worden met een laag stro om vorstschade te voorkomen. Zo nu en dan plantenvoeding geven in (half juli – augustus) en onkruid wieden zorgt voor een hogere opbrengst. Het is van groot belang om uitlopers bij jonge planten te verwijderen. Heeft een aardbeienplant lichtgroene bladeren, dan heeft de plant gebrek aan stikstof. Juni-dragers hebben over het algemeen ook veel uitlopers die allemaal vanaf augustus verwijderd mogen worden om daarmee nieuwe aardbeiplanten te kweken. Bij het planten in potten dient rekening gehouden te worden met het feit dat er slechts in beperkte mate voedingsstoffen in de grond zijn. Het is raadzaam om direct na het planten enkele meststaven in de potgrond te stoppen. Afdekken met wat mos houdt de aarde een stuk vochtiger.
Aardbeien kweken op hoogte
Aardbeien hoeven niet per se op de grond gekweekt te worden. Aardbeien doen het namelijk ook heel goed als hangplant. Daarbij kan gekozen worden voor de bekende hanging baskets, maar ook een buizensysteem waarbij rijen planten boven elkaar hangen werkt perfect. Daarnaast kan gekozen worden voor het optimaal benutten van de beschikbare ruimte door in de volle grond andere gewassen te telen en rondom een geraamte te maken waaraan aardbeien opgehangen worden. Zelfs een muur van een balkon is voldoende om de hele zomer door te kunnen genieten van heerlijke verse aardbeien die zelf gekweekt zijn. Belangrijk bij het aardbeien kweken op hoogte is erop te letten dat alle planten voldoende zonlicht en water krijgen. Ook moeten de planten voorzien worden van voldoende meststoffen om een hoge productie te garanderen.
Aardbeien planten snoeien
In principe worden aardbeiplanten niet echt gesnoeid, maar worden uitlopers van de plant verwijderd. Mocht er toch behoefte zijn aan het snoeien van de plant dan moet hiermee gewacht worden tot na de pluk. Snoeien voor de winter kan ervoor zorgen dat de planten extra gevoelig worden voor vorst en de winter niet zullen overleven. Is het niet gelukt om de aardbei planten op tijd te snoeien, dan kan het beste gewacht worden tot het voorjaar. In het voorjaar (na de vorst) kunnen dan dode en bruine bladeren makkelijk en snel verwijderd worden.
Wanneer de aardbeien oogsten en hoe bewaren?
Aardbeien worden geoogst op het moment dat ze een felrode kleur hebben. Voor het oogsten wordt gebruik gemaakt van een schaartje waarbij ervoor gezorgd wordt dat de aardbei net boven het kroontje afgeknipt wordt. Door het kroontje mee te nemen worden niet alleen ziekte voorkomen, maar blijft de aardbei ook langer vers. Verse aardbeien kunnen het beste in de koelkast bewaard worden (zonder het kroontje te verwijderen). In de koelkast blijven de vruchten ongeveer 1 - 3 dagen houdbaar. Als de aardbeien los op een bord in de koelkast gezet worden wordt voorkomen dat de vruchten beurs worden en kun je nog langer genieten van de verse aardbeien.
Aardbeien kweken in bakken, huis, kas, pot, pvc buis, serre of moestuin
Bakken
Aardbeien doen het perfect in bakken. Zowel op het balkon als in de tuin, hangend of staand op de grond kunnen diverse rassen aardbeien gekweekt worden. Zorg bij het kweken in bakken altijd voor voldoende zonlicht en voorkom het uitdrogen van de aarde door de bovenste laag af te dekken met een beetje mos. Omdat de grond in bakken sneller uitgeput raakt is het noodzakelijk om wat meer bij te mesten. Dit kan perfect door enkele meststaafjes toe te voegen aan de potgrond.
Binnen in huis
In principe zou je aardbeien ook binnen in huis kunnen telen. Aardbeien zijn echter seizoensplanten die niet het hele jaar door vruchten dragen en een rustperiode nodig hebben om optimaal te kunnen produceren. Tijdens de rustperiode is het belangrijk dat de planten ook een stuk kouder staan, binnenshuis zou het bij een temperatuur van 18 – 20˚nog te warm zijn om van een rustperiode te kunnen spreken. Bovendien is het meestal binnenshuis niet mogelijk dat de planten rondom zonlicht krijgen.
Kas
In een kas kunnen aardbeien perfect gekweekt worden. De temperatuur en rustperiode is zeker in een verwarmde kas helemaal naar eigen wens te regelen. Alleen wat het zonlicht betreft moet rekening gehouden worden met de behoeftes van de plant. Aardbeien in de kas hebben geen last van te veel regen, strenge vorst en kunnen daardoor optimaal produceren en makkelijk overwinteren zonder daarbij verplaatst of extra afgedekt te moeten worden. Daarnaast is het geven van plantenvoeding in een kas makkelijker bij te houden.
Potten
Aardbeien doen het goed in potten. Voordeel van het gebruik van potten is dat er per 10 liter pot 4 – 5 plantjes geplant kunnen worden. Bovendien hoeven de aardbeiplanten in potten in de winter niet afgedekt te worden, maar kunnen deze ergens op een beschutte plek weggezet worden om te overwinteren. Om de productie te garanderen moet er wel op gelet worden dat de potgrond regelmatig voorzien wordt van voldoende water en bemesting.
PVC buis
PVC buizen zijn de perfecte oplossing om met aardbeiplanten de hoogte in te gaan. Per plant wordt een gat gemaakt en per buis kunnen heel wat aardbeiplanten geplant worden. Als de buizen tegen de muur bevestigd worden dan moet erop gelet worden dat elk plant ietwat schuin naar voren geplant wordt, zodat ook de achterste bladeren voldoende zonlicht krijgen. Planten in buizen is de perfecte oplossing voor mensen die weinig ruimte hebben en toch willen genieten van heerlijke verse aardbeien.
Serre
Aardbeien kweken in de serre biedt dezelfde voordelen als kweken in een kas. Ook hier worden de aardbeiplanten optimaal beschermd tegen allerlei weersomstandigheden, terwijl de plant voldoende zonlicht kan krijgen. Aardbeiplanten kunnen afhankelijk van het soort serre hier ook makkelijker overwinteren. In een serre staan aardbeiplanten in een pot bovendien heel sierlijk en zijn de verse aardbeien altijd binnen handbereik zonder daarvoor de tuin in te hoeven gaan.
Moestuin (buiten)
Mensen die een moestuin hebben kunnen probleemloos aardbeien planten. Afhankelijk van de beschikbare ruimte en de eigen wensen kan gekozen worden voor planten in de volle grond of in de hoogte gaan met aardbeien. Voor een moestuin is er bovendien volop keuze wat betreft het ras en soort. Voor het overwinteren van de aardbeiplanten moeten deze wel beschermd worden tegen strenge vorst als de planten in de volle grond staan.
Kan een aardbeienplant overwinteren?
Aardbeiplanten hebben een koudere rustperiode nodig. Van nature is dit de winter. Om te voorkomen dat de plant kapot gaat moet deze beschermd worden tegen strenge vorst. Afdekken kan simpelweg met een laag stro of door gebruik te maken van beschermende folie, zodat de wortels beschermd worden. Aardbeiplanten in potten kunnen het beste op een warmere plek weggezet worden, aangezien vorst planten in potten sneller aan kan tasten. Jonge uitlopers moeten in de herfst geplant worden om genoeg aangesterkt te zijn om de winter door te komen. Voor het overwinteren van de jonge planten geldt dat deze eveneens beschermd moeten worden tegen strenge vorst. Bovendien moeten eventueel nieuwe uitlopers direct verwijderd worden, zodat de plant alle energie kan steken in de eigen groei.
Handige tips en weetjes
-Aardbeien zijn populaire zomervruchten en worden ook wel zomerkoninkjes genoemd
- Aardbeien zijn niet alleen heel lekker, maar zitten boordevol vitamines en antioxidanten
- 100 gram aardbeien bevatten slechts 36 calorieën
- De aardbeien die in de supermarkt te vinden zijn komen alleen in de zomer uit Nederland, in de wintermaanden komen ze uit Spanje
- Aardbeien zijn eigenlijk schijnvruchten, de echte vruchten zijn de pitjes die aan de buitenkant te vinden zijn
- Er zijn enkele honderden rassen aardbeien
- Voor de echte aardbei liefhebber is het aardbeienland, een themapark in Limburg, een must see
- Aardbeien zijn niet alleen in de keuken te gebruiken, maar doen het ook heel goed in zelfgemaakte schoonheidsproducten
- Aardbeien vermenigvuldigen zichzelf, waardoor je nooit meer zonder aardbeiplanten en vruchten komt te zitten als je de uitlopers op tijd verwijderd en deze goed verzorgd