Witlof is geen makkelijke groente om zelf te telen, maar zeker het proberen waard. Voor de teelt is er keuze uit drie methodes elk met hun eigen voor- en nadelen.
Witlof in de moestuin
Witlof is een veelzijdige groente die bijzonder geliefd is in Nederland, ondanks de wat bittere smaak. De groente kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. Witlof staat ook wel bekend als witloof, grondwitloof of Brussels loof. Witlof is een groente die bestaat uit een krop gesloten bladeren die opvalt door de witte kleur. De witte kleur heeft de groente te danken aan het feit dat ze in het donker gekweekt wordt. Als er zonlicht bij komt dan wordt de krop groen.
Witlof groeit op nagenoeg alle gronden zolang deze luchtig zijn en een goede structuur hebben. Om optimaal te kunnen groeien moet de bodem vochtvasthoudend zijn, zonder dat de lange wortels van de plant kletsnat blijven. Op zure gronden kan het nodig zijn om wat kalk te strooien om de grond te verbeteren. Op vette klei kan wat stalmest ondergewerkt worden om de bodemstructuur te verbeteren. Verder moet erop gelet worden dat vruchtwisseling toegepast wordt.
6 – 8 weken na het zaaien moet uitgedund worden. De overgebleven planten moeten op een onderlinge afstand van 12 – 15 cm staan. In de droge zomermaanden moet voldoende vocht gegeven worden, zodat de wortels goed kunnen groeien.
Wanneer en hoe witlof zaden zaaien?
In principe wordt alle witlof in mei gezaaid. Dit
zaaien gebeurt direct ter plaatse op een goed losgemaakte grond. De witlof zaden moeten regelmatig water krijgen en mogen niet uitdrogen. Afhankelijk van de temperatuur van de grond en de lucht ontkiemen de witlof zaden binnen 1 – 3 weken. Eventueel kunnen de zaden ook voorgezaaid worden in een kas. Houd er wel rekening mee dat er grote potten gebruikt moeten worden, aangezien de jonge planten slecht tegen verplanten kunnen.
Voor de teelt worden 3 manieren gebruikt:
- Koude trek in de volle grond met dekgrond
- Trek onder koud glas met dekgrond
- Warme trek zonder dekgrond
Bij koude trek in volle grond met dekgrond wordt geen enkel hulpmiddel gebruikt. De
tuinzaden worden in mei gezaaid en de wortels in oktober en november gerooid. Vervolgens worden deze ingekuild om in april en mei te kunnen oogsten. Door de kuil af te dekken met plastic kan de oogst vervroegd worden.
Bij trek onder koud glas met dekgrond wordt eveneens in mei gezaaid en de wortels worden ook in oktober en november gerooid. De wortels worden niet in de volle grond gekuild, maar in een platte bak of in een kas. Deze teeltwijze zorgt ervoor dat er al in februari geoogst kan worden.
Voor de warme trek zonder dekgrond worden speciale rassen gebruikt die ook zonder dekgrond kunnen groeien. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een donkere ruimte. Zowel het zaaien als rooien gebeurd op dezelfde manier als bij de twee eerder genoemde methodes. De wortels worden echter in diepe bakken op een donkere en warme plek bewaard. De witlof kan dan al na 4 – 5 weken geoogst worden.
Witlof zaden oogsten
Om zelf zaden te kunnen oogsten moeten de bladeren van de witloof weelderig kunnen groeien. Witloof bloeit doorgaans in juli waarna de zaden gevormd worden. Let er bij het oogsten van de zaden op dat er geen bijen in de buurt zijn.
Welke soorten wiltlof zijn er?
Er zijn verschillende soorten witlof. Dit heeft allemaal te maken met de manier waarop de witloof geteeld wordt. Kort gezegd zijn er drie soorten witlof: geschikt voor trek met dekgrond, geschikt voor trek zonder dekgrond en geschikt voor trek met en zonder dekgrond. Voor welk ras gekozen wordt hangt af van de eigen wensen en eisen.
Zaaikalender
Tuindreef heeft een speciale
zaaikalender gemaakt waarop je precies per maand kunt zien welke Prei zaden en andere tuinzaden die je in welke maand het best kunt zaaien. Ideaal als je deze maand nog wilt beginnen met het zaaien!
Witlof zaden bestellen
Witlof zaden bestellen is heel eenvoudig bij Tuindreef. Kies de gewenste tuinzaden uit en plaats deze in het winkelwagentje. Je bestelling wordt binnen 24 verstuurd en geleverd als reguliere brievenbuspost. Je hoeft er dus niet speciaal voor thuis te blijven en het pakketje ook niet op te halen bij het postkantoor.
Heb je vragen over onze tuinzaden of over je bestelling? Stuur dan een mail naar
info@tuindreef.nl. Je krijgt binnen 24 uur reactie. Bekijk ook de andere
groentezaden,
bloemzaden en
kruidenzaden van Tuindreef. Wij wensen je veel plezier tijdens het tuinieren!