Tuinbonen zijn niet alleen makkelijk te telen, maar ook een must voor de keuken. De gehele boon inclusief huls is eetbaar. Tuinbonen worden afhankelijk van het ras al in januari gezaaid, de oogstperiode is vanaf juni tot eind augustus of zelfs iets later.
Tuinbonen in de moestuin
Tuinbonen staan ook wel bekend als labboon, veldboon of Roomse boon en zijn peulvruchten die tot de
vlinderbloemfamilie behoren. Van de tuinbonen kunnen zowel de bonen als de huls gegeten worden, al wordt dit laatste niet vaak gedaan. Tuinbonen behoren tot de meest makkelijke bonen voor de moestuin en zijn daardoor ook geschikt voor de absolute beginner. Aan de buitenkant zijn de hulsen groen, de bonen zelf zijn lichtgroen tot wit.
De tuinboon is een grote plant die redelijk veel ruimte nodig heeft. Voor optimale groei heeft de tuinboon een vruchtbare bodem nodig. De groente geeft de voorkeur aan leem- of kleigrond. Liever niet planten op puur zand, aangezien deze grond te arm is. De planten bemesten met compost.
De verzorging van de tuinboon bestaat uit het verwijderen van onkruid, af en toe gieten en het ondersteunen van de planten. Ook toppen behoort tot de standaard taken. Te dik geworden gewas kan eventueel uitgedund worden. Dit is nodig om lucht en licht bij de onderste peulen te laten komen, zodat deze goed kunnen rijpen.
Het allerbelangrijkst bij de verzorging is echter het bestrijden van luizen. Door te toppen kunnen bladluizen beperkt worden. Mochten er toch bladluizen aan de tuinbonen komen, dan moeten deze zo spoedig mogelijk verwijderd worden. Dit kan prima met een harde waterstraal.
Wanneer en hoe tuinbonen zaden zaaien?
Tuinbonen kunnen al redelijk vroeg gezaaid worden. Vanaf januari en februari moeten de bonen onder glas
gezaaid worden, vanaf maart kan dit al in de volle grond. Rond begin mei kan voor de laatste keer gezaaid worden. Houd bij het zaaien een afstand van 60 cm aan tussen de rijen. De afstand tussen de pollen moet ongeveer 15 cm zijn. Plant de zaden 5 cm diep in de aarde. Om het ontkiemen te versnellen kunnen de zaden een nachtje in lauw water geweekt worden. Het is mogelijk om bij tuinenbonen zogenaamde weeuwenteelt toe te passen. Hiervoor worden de bonen in het najaar (oktober/begin november) gezaaid. De planten zijn sterk genoeg om de winter te overleven en zullen in het voorjaar een snelle start maken.
Tuinbonen zaden oogsten
Aangezien de tuinboon een zelfbestuiver is moet erop gelet worden dat niet twee rassen te dicht bij elkaar in de buurt worden gezet. De planten blijven staan tot in augustus. Dan worden de peulen droog en dor. De
tuinzaden uit de peulen halen en vervolgens nog minimaal een week goed na laten drogen. Als deze niet goed droog zijn dan gaan de bonen schimmelen.
Tuinbonen zaden bewaren
Tuinbonen zaden blijven tot wel 6 jaar kiemkrachtig mits ze op de juiste manier bewaard worden. Voor het bewaren moeten de bonen droog, koel en op een donkere plek weggezet worden. Daarnaast moeten de bonen goed droog zijn, voordat ze opgeslagen worden.
Zaaikalender
Tuindreef heeft een speciale
zaaikalender gemaakt waarop je precies per maand kunt zien welke Tuinbonen zaden en andere tuinzaden die je in welke maand het best kunt zaaien. Ideaal als je deze maand nog wilt beginnen met het zaaien!
Tuinbonen zaden bestellen
Tuinbonen zaden bestellen is heel eenvoudig bij Tuindreef. Kies de gewenste tuinzaden uit en plaats deze in het winkelwagentje. Je bestelling wordt binnen 24 verstuurd en geleverd als reguliere brievenbuspost. Je hoeft er dus niet speciaal voor thuis te blijven en het pakketje ook niet op te halen bij het postkantoor.
Heb je vragen over onze tuinzaden of over je bestelling? Stuur dan een mail naar
info@tuindreef.nl. Je krijgt binnen 24 uur reactie. Bekijk ook de andere
groentezaden,
bloemzaden en
kruidenzaden van Tuindreef. Wij wensen je veel plezier tijdens het tuinieren!