Bonen behoren tot de meest geplante groenten in het land. Stamslabonen vormen hierop geen uitzondering en zijn de perfecte keuze voor mensen die een hoge opbrengst willen hebben. De laagblijvende bonensoort is makkelijk te oogsten, maar verlangt wel een mooie, warme en bovenal droge zomer.
Stamslabonen in de moestuin
Stamslabonen maken deel uit van de
vlinderbloemen familie en zijn herkenbaar aan de knobbeltjes aan de wortels. De officiële naam is Phaseolus Vulgaris. De planten van de stamslaboon worden niet hoger dan 30 – 50 cm wat het oogsten vergemakkelijkt. Tijdens een natte zomer kan dit echter voor problemen zorgen, aangezien de bonen te dicht op de grond liggen en daardoor kunnen rotten of last kunnen krijgen van schimmels en andere ziekten.
Stamslabonen zijn herkenbaar aan de meestal gele en in sommige gevallen ook groene kleur van de bonen. De bonen zijn bijzonder gezond en rijkdragend. Bij een beplanting van 10 vierkante meter kan al gauw gerekend worden op een opbrengst van 12 kilo als de omstandigheden perfect zijn.
Bonen groeien op nagenoeg alle gronden met uitzondering van zure gronden. Stamslabonen geven de voorkeur aan een plek in de volle zon met niet al te vochtige grond. Voor vroege teelt is zandgrond een perfecte keuze, aangezien de grond snel droog is. Bonen halen de benodigde stikstof uit de lucht en hebben daardoor vrij weinig bemesting nodig. Verder hebben de planten bij het uitplanten water nodig en daarna alleen als het echt droog is. De grond rondom de bonen onkruidvrij houden.
Wanneer en hoe stamslabonen zaden zaaien?
Stamslabonen kunnen onder glas al vanaf half april gezaaid worden. De bonen kunnen ook direct in de volle grond
gezaaid worden vanaf half mei tot half juli. Als de planten onder glas voorgezaaid worden dan moet met uitplanten gewacht worden tot 15 mei. De kans op vorst is dan afgenomen en de grond voldoende opgewarmd. Bij het planten rekening houden met een rijafstand van 40 – 50 cm. Per pol kunnen 3 bonen bij elkaar geplant worden. De onderlinge afstand moet 15 – 20 cm zijn.
Voor het zaaien worden de stamslabonen ongeveer 4 cm diep in de grond gedrukt. Na het zaaien maar 1x water geven, aangezien bonen erg gevoelig zijn voor rotten. Voorgezaaide stamslabonen moeten bij het uitplanten 4 blaadjes hebben. Geef bij het uitplanten 1x water en daarna alleen als de grond erg droog is. Afhankelijk van de zaaiperiode worden de bonen vanaf juni tot november geoogst. Bij voorkeur jonge bonen oogsten, om een rijkere en vooral langere oogst te garanderen.
Hou bij het zaaien in de volle grond rekening met het feit dat de opkomende
tuinzaden een delicatesse voor vogels zijn. Een vogelnet is daarom een absolute must.
Stamslabonen zaden oogsten
Stamslabonen zaden oogsten uit eigen moestuin is simpel en makkelijk. Laat een aantal bonen aan de plant zitten totdat deze helemaal geel zijn geworden. Oogsten en goed laten drogen. Vervolgens 3 dagen in de vriezer stoppen (hiermee worden eventuele eitjes van de bonenkever gedood). De bonenzaden uit de schil halen en op een droge en koele plek bewaren tot het volgende voorjaar.
Zaaikalender
Tuindreef heeft een speciale
zaaikalender gemaakt waarop je precies per maand kunt zien welke Stamslabonen zaden en andere tuinzaden die je in welke maand het best kunt zaaien. Ideaal als je deze maand nog wilt beginnen met het zaaien!
Stamslabonen zaden bestellen
Stamslabonen zaden bestellen is heel eenvoudig bij Tuindreef. Kies de gewenste tuinzaden uit en plaats deze in het winkelwagentje. Je bestelling wordt binnen 24 verstuurd en geleverd als reguliere brievenbuspost. Je hoeft er dus niet speciaal voor thuis te blijven en het pakketje ook niet op te halen bij het postkantoor.
Heb je vragen over onze tuinzaden of over je bestelling? Stuur dan een mail naar
info@tuindreef.nl. Je krijgt binnen 24 uur reactie. Bekijk ook de andere
groentezaden,
bloemzaden en
kruidenzaden van Tuindreef. Wij wensen je veel plezier tijdens het tuinieren!