Waar komen sla zaden vandaan
Als sla op tijd geoogst wordt zal deze geen zaden bevatten. Om aan sla zaden te komen moet sla in de grond blijven staan. Op deze manier zal de sla dan doorschieten, waarbij een stengel met bloemen gevormd wordt. De bloemen vormen dan uiteindelijk de sla zaden.
Sla zaden zaaien
Sla is bijzonder makkelijk om te zaaien. Afhankelijk van de kozen slasoort kan al in maart begonnen worden met zaaien in de volle grond. Juni en juli zijn minder geschikt omdat sla dan makkelijk door kan schieten. De zaden na het zaaien bedekken met een hele dunne laag zand of vermiculiet. Na ongeveer 1 tot 2 weken zullen de zaden ontkiemen. Vanaf zaaien tot oogsten duurt 8 – 12 weken.
Sla zaden kiemen
Sla kiemt onder de juiste omstandigheden binnen 1 – 2 weken. Voor het kiemen hebben de zaden een gemiddelde temperatuur van 18 - 20ËšC nodig, deze mag zeker niet boven 25ËšC komen. Omdat sla zaden lichtkiemers zijn mogen de zaden alleen heel lichtjes bedekt worden met wat zand of eventueel vermiculiet.
Rucola sla zaden
Rucola staat ook wel bekend als raketsla en heeft een licht pittige smaak met een vleugje noot. Rucola zaden kunnen in de lente, zomer en herfst gezaaid worden. De sla groeit snel en kan zelfs nog geoogst worden wanneer deze doorgeschoten is en bloeit. Bekijk onze
Biologische Rucola wilde meerjarig zaden.
Bindsla zaden
Bindsla, ook wel bekend als Romeinse sla, heeft zijn naam te danken aan het feit dat de bladeren opeengepakt zitten en verticaal omhoog groeien. De bladeren zijn bijzonder mals en lichter dan de gewone kropsla. Bindsla zaden kunnen in de lente, zomer en herfst gezaaid worden. Te veel regen zal in de krop blijven staan en ervoor zorgen dat de sla van binnenuit verrot.
Eikenbladsla zaden
Eikenbladsla is te herkennen aan de karakteristieke bladeren. De sla vormt geen krop, de bladeren groeien als een waaier naar buiten toe. De smaak is licht zoet, zacht en verfijnd. Na het zaaien kunnen de bladeren al binnen 8 – 10 weken geoogst worden, afhankelijk van de zaaitijd (lente, zomer en herfst). Pluk de buitenste bladeren, zodat de plant steeds nieuwe bladeren kan vormen. Bekijk onze
Rode Eikenbladsla (Red Salad Bowl) zaden.
Kropsla zaden
Kropsla is de meest bekende sla en wordt dankzij de zachte smaak ook wel aangeduid als botersla. De sla groeit in een krop en heeft een zacht, mals hart. De sla groeit het beste in het voorjaar, de zomer en herfst, uitgezonderd de maanden juni en juli. Binnen 8 – 12 weken na het zaaien kan de sla al geoogst worden. Bekijk onze
Biologische Kropsla Meikoningin zaden.
Krulsla zaden
Krulsla lijkt op kropsla maar heeft bladeren die diep ingesneden en krullerig zijn. De smaak is zacht en knapperig. Wordt vanaf maart – juli gezaaid in een licht vochtige grond. Afhankelijk van zaaiperiode kan de krulsla binnen 8 – 12 weken geoogst worden. Bekijk onze
Krulsla Lollo Bionda zaden.
Pluksla zaden
Pluksla vormt geen krop, maar bestaat uit losse bladeren die de plant vormen. Deze bladeren kunnen naar behoefte geoogst worden. De sla is bijzonder zacht van smaak en textuur. Pluksla is makkelijk te telen en kan vanaf februari onder glas en vanaf maart in de volle grond gezaaid worden. Binnen 4 – 6 weken na zaaien kan al geoogst worden. Bekijk onze
Australische Gele Pluksla zaden.
Snijsla zaden
Snijsla vormt geen krop, maar losse bladeren die afgesneden worden als deze 10 – 15 cm groot zijn. De bladeren zijn bijzonder mals en smaakvol. Makkelijk te zaaien vanaf voorjaar tot herfst en binnen 6 weken na zaaien te oogsten. Bekijk onze
Witte Dunsel Snijsla zaden.
Veldsla zaden
Tegenwoordig is veldsla een graag gegeten saladesoort, vroeger werd deze sla echter als onkruid beschouwd. De sla staat ook bekend als ezelsoor of korensla en kan dankzij de nootachtige smaak zowel rauw als gestoofd gegeten worden. Veldsla is verkrijgbaar als breedbladige of rondbladige variant. Wordt vooral buiten het reguliere tuinseizoen geteeld en is oogstbaar vanaf september tot maart (wel beschermen tegen hele strenge vorst). Bekijk onze
Grote Noordhollandse Veldsla zaden.
Gemengde sla zaden
Gemengde sla zaden bestaan vaak uit diverse soorten sla met verschillende smaken. De beste zaaiperiode is maart – september, waarbij juni – juli uitgesloten zijn van zaaien (afhankelijk van de zaden). De oogsttijd varieert van 8 – 12 weken, zodat er een langere periode genoten kan worden van gemengde sla.
Mini sla zaden
Veel slasoorten zijn tegenwoordig ook als mini variant verkrijgbaar. Dat geldt ook voor de Romeinse bindsla little gem (meest populair). Even knapperig als ijsbergsla en qua smaak even zacht als kropsla. Kan vanaf februari onder glas en vanaf maart tot augustus in de volle grond gezaaid worden.
Romeinse sla zaden
Romeinse sla is een bindsla die vooral in het Middellandse Zeegebied veel wordt gegeten. De sla is langwerpig en onmisbaar in het authentieke Caesar salade recept. Romeinse sla is iets pittiger en net wat sterker van smaak dan gewone kropsla. Afhankelijk van het ras kan Romeinse sla vanaf maart – juli gezaaid worden.
IJsbergsla zaden
IJsbergsla heeft een krop met rafelige randen en is vernoemd naar de opslagmethode in Amerika, waarbij de sla gekoeld werd door ijs. IJsbergsla is knapperig en heeft een frisse smaak. Kan in de volle grond gezaaid worden in de periode juli – september, overige maanden alleen in de kas te telen.
Sla zaden oogsten
Als sla te lang door blijft groeien (doorschiet) dan zal deze bloemen vormen. De bloemen worden zaadjes die na het rijpen geoogst kunnen worden. Goed laten drogen en vervolgens koel en donker bewaren tot deze gezaaid worden.
Sla zaden bestellen
Sla zaden bestellen is heel eenvoudig bij Tuindreef. Kies de gewenste tuinzaden uit en plaats deze in het winkelwagentje. Je bestelling wordt binnen 24 verstuurd en geleverd als reguliere brievenbuspost. Je hoeft er dus niet speciaal voor thuis te blijven en het pakketje ook niet op te halen bij het postkantoor. Heb je vragen over onze tuinzaden of over je bestelling? Stuur dan een mail naar
info@tuindreef.nl. Je krijgt binnen 24 uur reactie.
Bekijk ook de andere
groentezaden,
bloemzaden en
kruidenzaden van Tuindreef. Wij wensen je veel plezier tijdens het tuinieren!