Radijs staat bekend om zijn licht pittige smaak. De planten kunnen makkelijk zelf gekweekt worden en groeien vooral in de zomermaanden binnen een paar weken uit tot oogstrijpe knollen. Radijs wordt bij voorkeur gecombineerd met andere gewassen zoals sla, peen en kool voor optimale groei.
Wat is radijs?
Radijs is een veel gebruikte groente die bekend staat om de licht pittige smaak. De plant maakt deel uit van de kruisbloemen familie, waarbij het eetbare gedeelte bestaat uit een knol. De knol is wit en heeft een rode schil, alhoewel er tegenwoordig ook variëteiten zijn die andere kleuren hebben. Radijs wordt rauw gegeten, soms gedoopt in zout. Verder wordt radijs ook gebruikt bij het opmaken van groenteschalen, bijvoorbeeld voor een koud buffet. De meest bekende versiering zijn de zogenaamde radijsmuisjes. Radijs kan bijna het hele jaar door gezaaid worden en behoort tot één van de makkelijkst te telen groentesoorten.
Soorten radijs zaden
Er zijn inmiddels heel veel verschillende rassen, die elk hun eigen zaaitijd hebben. Hieronder wordt ingegaan op vier bekende radijssoorten:
Biologische Radijs French Breakfast
Deze radijssoort is een oude variëteit die bijzonder populair is. De knollen zijn langwerpig met een schil die van rood overgaat in wit. De smaak is fris en krachtig, de opbrengst dankzij de vorm bijzonder hoog. Biologisch keurmerk, voor de bewuste tuinder.
Biologische Radijs Saxa
Vormt ronde bolletjes met rode schil en is zacht van smaak. Deze soort kan zowel in de volle grond als onder glas gezaaid worden. Biologisch keurmerk, ideaal voor de bewuste tuinder.
Halflange Rode Radijs Groot Witpunt
Langwerpige soort met een schil die bovenaan rood en onderaan wit is. Wordt direct in de volle grond gezaaid.
Radijs Bel Image (Ronde Rode Kortloof)
Zeer bekende soort met ronde knolletjes die een oranjerode schil en wit vruchtvlees hebben. Deze radijssoort staat bekend om de zachte smaak. Geschikt voor teelt in volle grond en onder glas.
Wanneer radijs zaaien
Afhankelijk van het soort wordt radijs onder glas gezaaid (december – februari) of in de volle grond vanaf maart – augustus. Voor het zaaien dient een afstand van 5 – 15 cm aangehouden te worden, ook weer afhankelijk voor welke variëteit wordt gekozen. Oogst kan binnen 4 – 6 weken afhankelijk van de zaaiperiode. Radijs kan het beste geteeld worden in combinatie met sla, peen of koolgewassen te verbouwen. De plant geeft de voorkeur aan een zonnige plek en een losse, vochthoudende grond.
Radijs zaden ontkiemen
Radijs ontkiemt binnen 5 – 14 dagen. De kiemtijd is afhankelijk van de zaaiperiode en de temperatuur. Onder glas en in de zomer zullen radijs zaden sneller ontkiemen dan in het vroege voorjaar, wanneer de zaden in de volle grond gezaaid zijn.
Radijs zaden oogsten
Voor het verkrijgen van radijszaad moeten de radijsjes geoogst worden als deze groot genoeg zijn. Vervolgens wordt een deel van het loof eraf geknipt en de radijsjes weer in de grond geplant (halfschaduw, redelijk veel water). De plant gaat na verloop van tijd bloeien en zaadjes vormen. Zaden oogsten als deze rijp zijn en op een donkere koele plek bewaren.
Zaaikalender
Tuindreef heeft een speciale zaaikalender gemaakt waarop je precies per maand kunt zien welke Radijs zaden en andere kruidenzaden je in die maand het best kunt zaaien. Ideaal als je deze maand nog wilt beginnen met het zaaien!
Radijs zaden bestellen
Radijs zaden bestellen is heel eenvoudig bij Tuindreef. Kies de gewenste tuinzaden uit en plaats deze in het winkelwagentje. Je bestelling wordt binnen 24 verstuurd en geleverd als reguliere brievenbuspost. Je hoeft er dus niet speciaal voor thuis te blijven en het pakketje ook niet op te halen bij het postkantoor. Heb je vragen over onze tuinzaden of over je bestelling? Stuur dan een mail naar
info@tuindreef.nl.
Je krijgt binnen 24 uur reactie. Bekijk ook de andere
groentezaden,
bloemzaden en
kruidenzaden van Tuindreef. Wij wensen je veel plezier tijdens het tuinieren!