Raapstelen in de moestuin (vergeten groente)
Raapstelen, ook wel bekend als bladmoes en in de volksmond ‘keeltjes’ genoemd, zijn
vergeten groenten die in populariteit toeneemt. De groente is herkenbaar aan de knapperige steel en de langwerpige fris groene bladeren. De groente lijkt een beetje op rucola of spinazie en heeft een licht pittige smaak. Feitelijk gaat het hier om de jonge knolletjes van meiloof die vroeg geoogst en gegeten worden.
Voor de oogst worden de jonge bladeren geoogst. De 10 – 15 cm lange bladeren moeten zo kort mogelijk voor gebruik geoogst worden, aangezien de bladeren snel slap worden. Na het oogsten groeien er nogmaals bladeren aan de plant die na ongeveer 3 weken geoogst kunnen worden. Hierna is de plant uitgeput en kan deze verwijderd worden.
Voor de moestuin gaat het om één van de makkelijkste en snelst groeiende groenten. Ideaal voor iedereen die graag eigen groente verbouwd, maar nog niet zo veel ervaring heeft met tuinieren. Als de planten eenmaal opgekomen zijn moeten raapstelen onkruidvrij gehouden worden. Daarnaast is het noodzakelijk om flink water te geven, zonder dat daarbij het blad al te nat wordt. Gieten met een gieter zonder broes geniet daarbij de voorkeur.
Wanneer raapstelen zaden zaaien?
Raapstelen worden alleen in het voorjaar geplant. Zaaien kan al vanaf februari onder glas. Vanaf maart kunnen raapsteel
zaden buiten gezaaid worden. De zomer is voor de teelt van raapstelen zaden ongeschikt, vanwege een grotere kans op ziekten. Voor de teelt na de zomermaanden (vanaf augustus) zijn diverse rassen beschikbaar, waaronder bladmoes Namenia. Namenia is de perfecte groente wanneer de tomaten geoogst zijn.
Hoe raapstelen zaden zaaien
Voor het zaaien in de volle grond wordt breedwerpig of in rijtjes gezaaid. Het voordeel van zaaien in rijtjes is dat de planten dan makkelijker te onderhouden zijn, maar ze nemen daarmee wel wat meer ruimte in beslag. Breedwerpig zaaien heeft als voordeel dat er een hogere opbrengst is per vierkante meter. Het onderhoud bij breedwerpig zaaien is echter een stuk lastiger (met name onkruid verwijderen). Bij breedwerpig zaaien is het raadzaam om ervoor te zorgen dat de planten niet al te dicht op elkaar staan, om te voorkomen dat de planten bij hevige regenval gaan rotten, omdat de aarde geen kans krijgt om goed te drogen.
Raapstelen hebben de voorkeur voor een losse grond, waaraan ruim voor het zaaien wat compost onder is gespit. Door de compost wordt de grond luchtig, waardoor de wortels goed kunnen groeien. Voeg kalk toe aan een zure grond, aangezien raapstelen niet van een zure grond houden.
Raapstelen zaden oogsten

Het zelf
kweken van raapstelen zaad is niet gemakkelijk en de opbrengst valt vaak erg tegen. Om eigen zaad te winnen moeten een aantal zaailingen apart geplant worden. De planten moeten vervolgens doorschieten, wat in sommige gevallen twee jaar kan duren. Daarnaast moet opgelet worden dat er geen kruisingen ontstaan met andere koolsoorten. Zaad winnen van raapstelen is om al deze redenen af te raden.
Zaaikalender
Tuindreef heeft een speciale
zaaikalender gemaakt waarop je precies per maand kunt zien welke raapstelen zaden​ en andere tuinzaden die je in welke maand het best kunt zaaien. Ideaal als je deze maand nog wilt beginnen met het zaaien!
Raapstelen zaden​ bestellen
Raapstelen zaden​ bestellen is heel eenvoudig bij Tuindreef. Kies de gewenste tuinzaden uit en plaats deze in het winkelwagentje. Je bestelling wordt binnen 24 verstuurd en geleverd als reguliere brievenbuspost. Je hoeft er dus niet speciaal voor thuis te blijven en het pakketje ook niet op te halen bij het postkantoor.
Heb je vragen over onze tuinzaden of over je bestelling? Stuur dan een mail naar
info@tuindreef.nl. Je krijgt binnen 24 uur reactie. Bekijk ook de andere
groentezaden,
bloemzaden en
kruidenzaden van Tuindreef. Wij wensen je veel plezier tijdens het tuinieren!