Pastinaak is een in de vergetelheid geraakte groente. Natuurlijk is deze groente nooit weg geweest, maar hij was een tijd lang niet meer in het zicht. Gelukkig is de pastinaak is weer terug en je ziet deze groente steeds meer. Voordat aardappelen in zwang kwamen, aten we pastinaken. De oogsttijd is van september tot en met april. Voordat wij pastinaken gingen eten, was de pastinaak veevoer. De Romeinen en de Grieken kenden de pastinaak en in latere tijden werd er zelfs wijn gemaakt en bier gebrouwen van pastinaken. De pastinaak bevat weinig koolhydraten en een geringe hoeveelheid van de vitamines B, C en E. Bij het Leids ontzet werd de hutspot gemaakt met pastinaken en niet met aardappelen.
Pastinaak in de moestuin (vergeten groente)
Pastinaak is een
vergeten groente die door steeds meer mensen herontdekt wordt. De pastinaak of witte wortel is herkenbaar aan de ongeveer 20 cm lange witte wortel die eetbaar is. Aan de bovenkant groeien grote groene bladeren die niet eetbaar zijn. De teelt van pastinaak heeft veel overeenkomsten met die van de winterpeen. Pastinaak heeft een bijzondere smaak en is een uitgewogen balans tussen de smaak van zoete zomerwortel, aardappel met een vleugje anijs. Dit zorgt ervoor dat de wortel geschikt is voor het bereiden van verschillende gerechten, waaronder stamppot als vervanging van wortelen en soep.
Tijdens de ontkieming en de groei moeten pastinaken voldoende vocht krijgen. Als zaden tijdens het zaaien niet voldoende vocht krijgen zal de ontkieming langer duren en zullen niet alle zaailingen pastinaak wortels vormen. Na opkomst van de jonge zaailingen moet voorzichtig onkruid gewied worden om te voorkomen dat de jonge zaailingen uit de grond getrokken worden. De oogst van pastinaken vindt plaats in de late herfst en winter.
Wanneer pastinaak zaden zaaien?
Pastinaak zaden worden vanaf begin april tot eind mei ter plaatse
gezaaid. Pastinaak houdt van een lichte grond, zoals zandgrond. In kleigrond zullen de wortels zich eerder vertakken, waardoor het rooien van de rijpe pastinaken bemoeilijkt wordt en de typische wortelvorm verloren gaat.
Hoe Pastinaak zaden zaaien
Zaai bij voorkeur in rijen, waarbij een afstand van 30 cm tussen de rijen en een onderlinge afstand van 15 cm aangehouden wordt. Druk de zaden ongeveer 1 cm diep in de grond. Het makkelijkst gaat dit door een lange (bezem)steel in de grond te duwen, de zaden in de ontstane geul te leggen en vervolgens te bedekken met aarde. Pastinaak zaden hebben ongeveer 2 -3 weken nodig om te ontkiemen afhankelijk van de buiten- en de grondtemperatuur. Hierdoor kan het nodig zijn om voor opkomst van de zaailingen onkruid te wieden. Als de zaden te dicht op elkaar gezaaid zijn, dan na opkomst uitdunnen om de wortels voldoende ruimte te geven om optimaal te groeien.
Pastinaak zaden oogsten
Pastinaak zaden verliezen meestal binnen 2 jaar hun kiemkracht, in veel gevallen al eerder. Het is daarom noodzakelijk om elk jaar verse zaden te gebruiken. Deze zaden kunnen makkelijk en snel besteld worden, het is echter ook mogelijk om zelf pastinaak zaden te oogsten. Voor het oogsten van pastinaak zaden moet er rekening gehouden worden met het feit dat het eigenlijk tweejarige planten zijn. De zaden worden in april gezaaid, waarna in de herfst/winter het gewenste aantal pastinaken geoogst wordt. Een aantal planten moeten in de grond blijven staan. In maart zullen deze planten dan weer gaan uitlopen, waarna deze in de zomer gaan bloeien. In de late zomer kunnen dan de zaden geoogst worden. De geoogste zaden moeten het jaar erop gebruikt worden, aangezien de kiemkracht van pastinaak zaden snel verloren gaat. Bewaar de zaden koel en droog tot gebruik.
Zaaikalender
Tuindreef heeft een speciale
zaaikalender gemaakt waarop je precies per maand kunt zien welke Pastinaak zaden en andere tuinzaden die je in welke maand het best kunt zaaien. Ideaal als je deze maand nog wilt beginnen met het zaaien!
Pastinaak zaden bestellen
Pastinaak zaden bestellen is heel eenvoudig bij Tuindreef. Kies de gewenste tuinzaden uit en plaats deze in het winkelwagentje. Je bestelling wordt binnen 24 verstuurd en geleverd als reguliere brievenbuspost. Je hoeft er dus niet speciaal voor thuis te blijven en het pakketje ook niet op te halen bij het postkantoor.
Heb je vragen over onze tuinzaden of over je bestelling? Stuur dan een mail naar
info@tuindreef.nl. Je krijgt binnen 24 uur reactie. Bekijk ook de andere
groentezaden,
bloemzaden en
kruidenzaden van Tuindreef. Wij wensen je veel plezier tijdens het tuinieren!