Kool behoort niet tot de meest makkelijk te telen planten, maar is de moeite van het proberen zeker waard. Kool is voedzaam, gezond en staat bekend als winterkost. Veel koolsoorten kennen een vroege en een late teelt en kunnen zelfs vorst aan.
Soorten kool zaden
Kool wordt door de meeste mensen in verband gebracht met winterkost. Vaak worden koolsoorten ook verwerkt in een stamppot (
boerenkool,
bloemkool,
spruitjes enz). Kool wordt al duizenden jaren gebruikt in de keuken. Vermoedelijk was de eerste koolsoort de Brassica Oleracea. Door te veredelen en doorkweken zijn andere koolsoorten ontstaan. Koolzaden worden voorgezaaid vanaf april en gaan half mei de volle grond in. Oogst is in de herfst of zelfs de winter.
Bloemkool zaden
Bloemkool is een eetbare bloemstengel met aan het uiteinde nog niet ontwikkelde bloemknoppen die eetbaar zijn. Er zijn bloemkoolsoorten die in de zomer/herfst gezaaid worden en in de winter een rustperiode hebben om vervolgens eind april geoogst te kunnen worden. De meeste soorten
bloemkool zaden worden echter half april - half juni gezaaid onder glas. 3 weken na zaaien kunnen de zaailingen in de volle grond geplant worden.
Boerenkool zaden
Boerenkool is makkelijk te telen, kent weinig ziektes en is bovendien ook nog eens winterhard. Boerenkool is bovendien gezond en voedzaam. De plant bestaat uit een hoofdstam met gekroesde bladeren die eetbaar zijn.
Boerenkool zaden worden gezaaid vanaf juni tot augustus. De zaailingen kunnen na 6 weken in de volle grond geplant worden. Onderlinge afstand is 50 x 60 cm. Oogsttijd is van oktober – december/januari.
Broccoli zaden
Broccoli is verwant aan bloemkool en bestaat eveneens uit een eetbare bloemstengel met aan het einde meerdere bloemhoofdjes. Doorgaans wordt
broccoli zaad vanaf half februari tot maart onder glas gezaaid en daarna verspeend. Vanaf half mei kunnen de jonge plantjes in de volle grond geplant worden. Of direct in de volle grond zaaien vanaf half april. Oogsten vanaf augustus tot en met oktober.
Chinese kool zaden
Chinese kool is herkenbaar aan de langwerpige krop met gerimpelde bladeren die bleekgroen zijn en witte brede nerven hebben. Deze koolsoort groeit makkelijk en snel. Zaaien de
chinesekool zaden vanaf half juli (om doorschieten te voorkomen) tot half augustus bij voorkeur op een voedzame grond. Houd bij het zaaien een afstand van 40 – 50 cm aan. Na zaaien eventueel uitdunnen, maar niet verplanten. Oogsten in september en oktober, afhankelijk van zaaiperiode.
Koolraap zaden
Koolraap is terug van weggeweest en staat vooral bekend om het feit dat de knollen vol vitaminen en mineralen zitten. Koolraap kan perfect gecombineerd worden met kaas en smaakt heerlijk een stamppot. De
koolraap zaden worden begin juni in de volle grond (in rijen) gezaaid. Plantafstand is 50 x 40 cm. In oktober worden knolrapen geoogst. De knollen wegen dan ongeveer 1,5 kg per stuk.
Koolrabi zaden
Koolrabi bestaat uit een bovengrondse knol die zowel gekookt als rauw gegeten kan worden. De knollen worden 5 – 15 centimeter groot. Koolrabi is verkrijgbaar in wit/groen en paars. De
Kooolrabi zaden kunnen zowel onder glas als in de volle grond gezaaid worden. Uitplanten na 6 weken met een onderlinge afstand van 30 x 40 cm. Oogsten als de knollen 7 – 10 centimeter groot zijn.
Rode kool zaden
Rode kool behoort tot de zogenaamde sluitkolen en is één van de oudste koolsoorten in Nederland. Er zijn zowel vroege als late rassen. Afhankelijk van het gekozen ras wordt met het zaaien onder glas als half januari begonnen. Zaaien de
rode kool zaden in de volle grond kan vanaf april tot half mei. Oogsten half oktober tot half november.
Spruitkool zaden
Spruitkool, ook wel bekend als
spruitjes zaden, zijn bestand tegen een beetje vorst. Door vorst krijgen de spruiten zelfs een mildere smaak, aangezien het zetmeel in de spruiten hierdoor omgezet wordt in suikers. Zaaien kan vanaf februari – maart (vroege teelt) of maart – begin mei (late teelt). Oogst vanaf oktober – februari, afhankelijk van zaaitijd. Onderlinge afstand 50 x 70 centimeter.
Witte kool zaden
Witte kool behoort tot de sluitkolen die in eigen tuin gekweekt kunnen worden.
Witte kool zaden wordt voorgezaaid in potjes of op een zaaibed. Kieming duurt 1 – 2 weken. Uitplanten als zaailingen 6 blaadjes hebben. Oogst in het begin van de herfst (september/oktober).
Zaaikalender
Tuindreef heeft een speciale
zaaikalender gemaakt waarop je precies per maand kunt zien welke koolzaden en andere groentezaden je in die maand het best kunt zaaien. Ideaal als je deze maand nog wilt beginnen met het zaaien!
Kool zaden bestellen
Kool zaden bestellen is heel eenvoudig bij Tuindreef. Kies de gewenste tuinzaden uit en plaats deze in het winkelwagentje. Je bestelling wordt binnen 24 verstuurd en geleverd als reguliere brievenbuspost. Je hoeft er dus niet speciaal voor thuis te blijven en het pakketje ook niet op te halen bij het postkantoor.
Heb je vragen over onze tuinzaden of over je bestelling? Stuur dan een mail naar
info@tuindreef.nl. Je krijgt binnen 24 uur reactie. Bekijk ook de andere groentezaden, bloemzaden en kruidenzaden van Tuindreef. Wij wensen je veel plezier tijdens het tuinieren!