Koolraap behoort tot de vergeten groenten die langzaam maar zeker weer een opmars maken, niet alleen in de keuken, maar ook in de moestuin. Koolraap zaden groeien redelijk makkelijk en de planten zijn niet moeilijk wat de verzorging betreft. Het is een echte wintergroente die in de vroege winter geoogst kan worden.
Koolraap in de moestuin
Koolraap, Brassica Napobrassica, is een plant die afkomstig is van de
kruisbloemenfamilie. Van de plant kunnen zowel de bladeren (snijkool) als de wortel (koolraap) worden gegeten. Koolraap behoort tot de vergeten groenten die langzaam maar zeker weer ontdekt wordt door veel mensen. Bij veel mensen heerst verwarring dat knolraap en koolraap hetzelfde zijn. Toch zijn er wezenlijke verschillen tussen beide: koolraap weegt met gemak 1 kilo of meer, daarnaast is de groente oranjegeel van binnen. Aan de buitenkant is de groente paars met geel. Koolraap is bovendien een echte wintergroente die ook tegen kou kan en de koolraap groeit boven de penwortel.
Als de koolraap eenmaal geplant is heeft deze weinig verzorging nodig. De jonge zaailingen moeten wel beschermd worden tegen vogels die de planten graag eten. Door de eerste tijd een net over de planten te spannen worden vogels op afstand gehouden. De grond moet goed vochtig gehouden worden, zodat de koolraap optimaal kan groeien. Als de grond te droog is kan de plant aangetast worden door allerlei ziektes en beestjes.
Het geven van mest moet met beleid gebeuren, aangezien overbemesting ervoor zorgt dat de raap te snel groeit en de authentieke smaak verloren gaat. Tijdens de groei moet de plant onkruidvrij gehouden worden. Omdat koolraap gevoelig is voor allerlei plagen is het noodzakelijk hierop te letten bij de verzorging. De koolraap wordt in november geoogst. Door de geoogste koolraap in te kuilen kan deze de hele winter bewaard worden.
Wanneer en hoe koolraap zaden zaaien?
Koolraap zaden kunnen vanaf eind april tot begin juni gezaaid worden. Dit
zaaien gebeurd in de volle grond op een zaaibed of potjes. Kies voor een goed doorlatende grond die matig bemest is. Goed omspitten voor het zaaien is een must. De zaden op ongeveer 3 cm diepte zaaien. Na ongeveer 1 week gaan de zaden kiemen. Na 5 – 6 weken kunnen de jonge planten uitgeplant worden. Houd daarbij rekening met een onderlinge afstand van 40 x 40 cm aangezien koolraap een forse plant gaat worden. In plaats van uitplanten kan ook direct op de gewenste standplaats gezaaid worden. In dat geval kan het handig zijn om de planten uit te dunnen, afhankelijk van hoe dicht de planten op elkaar geplant zijn.
Koolraap zaden oogsten
Om zelf zaden van de koolraap te kunnen winnen moet de koolraap aan het begin van de winter geoogst worden. Vervolgens moeten de koolrapen de hele winter in een kist met zand vorstvrij bewaard worden. In maart kunnen de rapen dan weer uitgeplant worden. Als het weer warmer wordt zullen de koolrapen gaan doorschieten, waarna deze in de zomer gaan bloeien. De zaden gaan in de herfst rijpen en drogen, waarna deze geoogst kunnen worden. Koel, droog en donker bewaren.
Zaaikalender
Tuindreef heeft een speciale
zaaikalender gemaakt waarop je precies per maand kunt zien welke Koolraap zaden en andere tuinzaden die je in welke maand het best kunt zaaien. Ideaal als je deze maand nog wilt beginnen met het zaaien!
Koolraap zaden​ bestellen
Koolraap zaden​ bestellen is heel eenvoudig bij Tuindreef. Kies de gewenste tuinzaden uit en plaats deze in het winkelwagentje. Je bestelling wordt binnen 24 verstuurd en geleverd als reguliere brievenbuspost. Je hoeft er dus niet speciaal voor thuis te blijven en het pakketje ook niet op te halen bij het postkantoor.
Heb je vragen over onze tuinzaden of over je bestelling? Stuur dan een mail naar
info@tuindreef.nl. Je krijgt binnen 24 uur reactie. Bekijk ook de andere
groentezaden,
bloemzaden en
kruidenzaden van Tuindreef. Wij wensen je veel plezier tijdens het tuinieren!