Kervel is een aromatisch kruid dat makkelijk in de eigen tuin te telen is. Niet alleen geschikt voor zaaien in de volle grond, maar ook in potten en kuipen te telen. Kervel groeit het beste op een schaduwrijke plek. Kan al 6 weken na het zaaien geoogst worden. Vers geoogst smaakt kervel het beste.
Kervel in de moestuin
Kervel (Anthriscus Cerefolium) is een gezond kruid dat eigenlijk in geen enkele keuken en moestuin mag ontbreken. Kervel heeft een zoete en zachte smaak en geur. Echte kervel is een eenjarige plant die deel uitmaakt van de
schermbloemenfamilie. Kervel fijne krul is eveneens een eenjarige variant van de kervel. Roomse kervel is juist een tweejarige plant, waarvan langer geoogst kan worden. De plant valt op door de zachte bladeren en de witte bloemen. Kervel heeft veel weg van peterselie, maar de bladeren zijn fijner geveerd. Kervel kan 30 – 50 cm breed worden.
Voor het oogsten worden de blaadjes ongeveer 3 - 5 cm boven de grond afgesneden met een scherp mesje. De oogst moet voor de bloei gebeuren, anders verliest het kruid zijn kenmerkende smaak.
Om optimaal te groeien wordt kervel bij voorkeur op een humusrijke, vochtige en tegelijkertijd goed doorlatende grond geplant. De grond slechts beperkt bemesten of kiezen voor organische meststof die juist de oogst van de bladeren bevordert. Kies voor het planten een plek die niet direct in de zon ligt. Kervel heeft eigenlijk weinig verzorging nodig. Belangrijk is om de planten gelijkmatig vochtig te houden.
Wanneer en hoe kervel zaden zaaien?
Kervel zaden worden vanaf april tot september
gezaaid, afhankelijk van het gekozen ras. Kervel kan zowel in de volle grond als in potten en kuipen geplant worden. Kervel kiemt het beste bij temperaturen onder de 15°C. Bedek de zaden met een dun laagje aarde. De kiemperiode is afhankelijk van de omstandigheden maar varieert van 1 – 2 weken. Hou de grond na het zaaien vochtig en zorg dat de jonge planten zo veel als mogelijk in de schaduw staan. Door kervel in de schaduw te planten wordt voorkomen dat deze vroegtijdig gaat bloeien. Bloeien kan ook voorkomen worden door de grond vochtig te houden. Ongeveer 6 weken na het zaaien kan al geoogst worden.
Kervel zaden oogsten
Om zelf zaden te kunnen oogsten moet kervel in augustus gezaaid worden. Deze kervel wordt puur gezaaid om nieuwe zaden te verkrijgen. Deze planten blijven in de winter staan en worden na de winter uitgedund. De opschietende stengels worden ondersteund met houtjes totdat de zaadstengels zwart zijn en rijp om te oogsten. De zaden droog, koel en donker bewaren. Als de zaaiperiode in augustus niet gehaald wordt, dan kan gekozen wordt voor maart.
Biologische kervel zaden
Biologische kervel zijn
biologisch geteelde zaden die voldoen aan de hoogste eisen. Deze zijn voorzien van het eu-organic en eko-keurmerk. De ideale keuze voor de bewuste tuinier.
Biologische kervel zaden worden vanaf maart tot september gezaaid. Breedwerpig of in regels zaaien. Biologische kervel zaden kunnen meerdere keren per jaar gezaaid worden om langere tijd te kunnen oogsten.
Zaaikalender
Tuindreef heeft een speciale
zaaikalender gemaakt waarop je precies per maand kunt zien welke Kervel zaden en andere tuinzaden die je in welke maand het best kunt zaaien. Ideaal als je deze maand nog wilt beginnen met het zaaien!
Kervel zaden​ bestellen
Kervel zaden​ bestellen is heel eenvoudig bij Tuindreef. Kies de gewenste tuinzaden uit en plaats deze in het winkelwagentje. Je bestelling wordt binnen 24 verstuurd en geleverd als reguliere brievenbuspost. Je hoeft er dus niet speciaal voor thuis te blijven en het pakketje ook niet op te halen bij het postkantoor.
Heb je vragen over onze tuinzaden of over je bestelling? Stuur dan een mail naar
info@tuindreef.nl. Je krijgt binnen 24 uur reactie. Bekijk ook de andere
groentezaden,
bloemzaden en
kruidenzaden van Tuindreef. Wij wensen je veel plezier tijdens het tuinieren!