Andijvie in de moestuin
Andijvie (Latijnse benaming: Cichorium endivia) is een bladgewas dat veel weg heeft van de witlof en graag geteeld wordt in de moestuin. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar, waaronder andijvie breedblad volhart winter, andijvie nuance, andijvie nummer vijf en biologisch krulandijvie Pancalière. De groente kan verwerkt worden in diverse gerechten, waarvan de andijviestamppot het meest bekende recept is. In de winkel is andijvie eigenlijk het hele jaar door te verkrijgen, waarbij de groente in de winter en het vroege voorjaar uit de kassen afkomstig is. De groente in eigen moestuin geteeld zal hier enigszins van verschillen, aangezien de andijvie dan in de volle grond geteeld wordt. Andijvie uit eigen tuin is een stuk groter en de bladeren zijn iets harder. De plant is een wortelrozet: hierbij zitten de bladeren vlak bij de grond. Andijvie bevat veel vitamines en is daarom een aanrader in een gezond voedingspatroon. In principe kan andijvie het hele jaar door gezaaid worden, waarbij alleen opgelet moet worden dat de groente niet doorschiet en gaat bloeien. Ook moet de bodem rondom de plant los en onkruidvrij gehouden worden. Let op: andijvie kan niet tegen nachtvorst en moet daarom afgedekt worden. Voor sommige soorten geldt dat het handig is om de buitenste bladeren op te binden, waardoor de andijvie gebleekt wordt. Hierdoor krijgt de plant een ietwat mildere smaak.
Wanneer andijvie zaden zaaien?
Andijvie kan in principe het hele jaar door gezaaid worden mits er beschikking is over een kas. In de moestuin kan het beste vanaf juni tot eind juli of in het vroege voorjaar gezaaid worden. De plant groeit binnen 10 weken uit van zaad tot oogstbare groente. De andijvie zaden kunnen direct in de volle grond gezaaid worden, bij voorkeur in regels of op een zaaibed. Na ongeveer 3 – 4 weken kunnen de jonge plantjes uitgeplant worden of uitgedund worden, afhankelijk van de gekozen standplaats. Bepaalde andijviesoorten zijn ook geschikt voor de voorjaars- en zomerteelt en kunnen daardoor eerder gezaaid worden. Voor de vroege teelt worden de zaden in de maanden maart – mei gezaaid. Hierbij wordt gezaaid onder glas bij een constante temperatuur van 20 - 22°C. De jonge planten kunnen dan na ongeveer 4 weken in de volle grond geplant worden. Doe dit pas na half mei, aangezien er tot Ijsheiligen kans is op nachtvorst. De zaden voor vroege teelt kunnen vanaf half mei tot juli ook op een zaaibed in de volle grond gezaaid worden.
Andijvie zaaikalender
Andijvie zaden oogsten
De andijvie heeft de neiging om snel door te schieten. Als de plant eenmaal is doorgeschoten gaat deze mooie paarse bloemen vormen die uiteindelijk zaden maken. Doorgeschoten planten kunnen wel 1 tot 2 meter groot worden, houd hier rekening mee. De zaadhoesjes zijn voor het oogsten diep verstopt in de plant en moeten voorzichtig geoogst worden, aangezien de doosjes heel scherp zijn. De geoogste zaden op een droge en donkere, koele plek bewaren.
Zaaikalender
Tuindreef heeft een speciale
zaaikalender gemaakt waarop je precies per maand kunt zien welke andijvie zaden en andere tuinzaden die je in welke maand het best kunt zaaien. Ideaal als je deze maand nog wilt beginnen met het zaaien!
Andijvie zaden bestellen
Andijvie zaden bestellen is heel eenvoudig bij Tuindreef. Kies de gewenste tuinzaden uit en plaats deze in het winkelwagentje. Je bestelling wordt binnen 24 verstuurd en geleverd als reguliere brievenbuspost. Je hoeft er dus niet speciaal voor thuis te blijven en het pakketje ook niet op te halen bij het postkantoor.
Heb je vragen over onze tuinzaden of over je bestelling? Stuur dan een mail naar
info@tuindreef.nl. Je krijgt binnen 24 uur reactie. Bekijk ook de andere
groentezaden,
bloemzaden en
kruidenzaden van Tuindreef. Wij wensen je veel plezier tijdens het tuinieren!