Pagina menu
- De papaver
- Papaver zaden zaaien
- Papaver zaaikalender
- Hoe zelf papaver kweken?
- Papaver kweken in 5 stappen
- Binnen op kweken
- Papaver zaden ontkiemen, verspenen en verplanten
- Papaver somniferum
- IJslandse papaver zaden
- Papaver zaden oogsten
De papaver
Papaver, klaproos of slaaproos is een zeer bekende plant die opvalt door zijn rode bloem met zwart hart. De plant groeit overal, zowel in de tuin als in het wild. Naast de bekende rode soort zijn er ongeveer 60 verschillende varianten die een blikvanger zijn in elke tuin.
Papaver zaden zaaien
Voor het zaaien van papaver zaden hoeft eigenlijk niet veel gedaan te worden. De zaden kunnen vanaf maart – april in de volle grond gezaaid worden. Het is daarbij wel belangrijk dat de grond goed geschoffeld is. De zaden komen echter ook op tussen gras, waardoor de bloemen de perfecte keuze zijn als beplanting langs sloten en weilanden. Klaprozen houden van de zon, kies daarom een zonnige plek. Wat de grond aangaat zijn klaprozen heel makkelijk, zolang de grond niet extreem nat is zullen de zaden gewoon opkomen en bloeien. Worden de papaver zaden in het voorjaar gezaaid, dan zullen ze nog dezelfde zomer bloeien. Papaver kan echter ook in de zomer en de herfst gezaaid worden. In dat geval zullen de klaprozen pas het jaar erna gaan bloeien.
Papaver zaaikalender
Tip: Bijen houden erg van papaver en is gemakkelijk te kweken.
Hoe zelf papaver kweken?
Papaver is een hele makkelijke plant die zelf in elke tuin gekweekt kan worden. Voor het kweken is niet meer nodig dan zaden en een geschikte plek. De plant geeft de voorkeur aan een goed bemeste grond met een goede afwatering. Papaver heeft geen speciale verzorging nodig, hou er wel rekening mee dat de plant giftig is met uitzondering van de zaden (maanzaad).
Papaver kweken in 5 stappen
Volg onderstaande 5 stappen om papaver succesvol zelf te kweken:
- Zaai de papaver zaden direct in de volle grond (vanaf februari – augustus, afhankelijk van de soort)
- Kies voor een geschikte plek (minimaal 6 uur zon, bij meer zonuren dan kiezen voor een plekje in de halfschaduw)
- Zorg voor een goede drainage
- Zaden ontkiemen binnen 4 weken, hou de grond licht vochtig
- Als de planten groeien: alleen water geven als de grond echt droog is
Binnen op kweken
Het is mogelijk om klaprozen binnenshuis op te kweken, nodig is dit echter niet. Papaver houdt niet van verspenen en de kans dat de planten dan doodgaan is groot. Als binnenshuis gezaaid wordt dan kunnen het beste een aantal zaadjes bij elkaar geplant worden. Als deze grote genoeg zijn in een groepje in de volle grond planten.
Papaver zaden ontkiemen, verspenen en verplanten
Papaver zaden hebben afhankelijk van het gekozen tijdstip van zaaien, de plaats en de temperatuur 1 – 2 weken nodig om te ontkiemen. Is het echt heel koud dan kan dit iets langer duren. Toch zullen zaailingen zelfs bij lagere temperaturen redelijk snel groeien. Papaver zaden kunnen binnen ontkiemd worden, dat is echter niet nodig. Zaailingen moeten in de volle grond geplant worden zodra deze groot genoeg zijn. Een beetje vorst zal de zaailingen niet direct vernietigen. Papavers zijn sterke bloemen die tegen lage temperaturen kunnen.
Papaver somniferum
Papaver somniferum is de meest bekende papaver soort. Deze staat ook wel bekend als Opium Poppy oftewel slaapbol, bolpapaver. Deze planten kunnen bijna 1 meter hoog worden en zijn in Amerika en Europa gewoon legaal, omdat zij geen psychoactieve alkaloïden bevatten. De planten worden gekweekt vanwege de bloemen. De papaver somniferum is makkelijk te zaaien in de volle grond. Papaver zaden kunnen vanaf september tot april geplant worden. Als er (strenge) vorst verwacht wordt, dan is het beter om pas in de vroege lente te zaaien. De zaden stellen weinig eisen aan de grond, zolang het plekje in de zon is en niet drassig. Tot het ontkiemen moet de aarde wel vochtig gehouden worden. Na ongeveer 1 week zullen de zaden ontkiemen. Hierna moet de watertoevoer gematigd worden.
IJslandse papaver zaden
De IJslandse papaver valt direct op door de vele kleuren (oorspronkelijk geel maar tegenwoordig ook verkrijgbaar in rood, roze, zalm en oranje) en de grote bloemen. De planten zelf worden tussen de 30 – 60 cm hoog. Het gaat hier om een zeer giftige soort, die met voorzichtigheid behandelt dient te worden. Deze papaversoort verdraagt een beetje schaduw en houdt van een koele plek. Zaden kunnen in het voorjaar gezaaid worden. Vaste plant die echter ook als eenjarige gehouden kan worden. Bekijk onze
ijslandse papaver zaden.
Papaver zaden oogsten
De klaproos kan zichzelf uitzaaien. Na de bloei verschijnen op de plekken van de bloemen hele decoratieve zaadbollen. Deze zaadbollen verkleuren tijdens het rijpen van zilvergrijs naar dof bruin. Het is heel makkelijk te controleren of de zaden al rijp zijn om te oogsten: als de zaadbol geschud wordt en de zaadjes rammelend hoorbaar zijn, zijn de zaden nog aan het rijpen. Als er aan de bovenkant gaatjes zijn, dan kan de zaadbol geoogst worden. De papaver zaden kunnen dan heel makkelijk uit de bol geschud worden. Opvangen en in een donkere fles op een koele plek bewaren tot het tijd is om deze zaden weer uit te zaaien.
Zaaikalender
Tuindreef heeft een speciale
zaaikalender gemaakt waarop je precies per maand kunt zien welke Papaver zaden en andere
bloemzaden je in die maand het best kunt zaaien. Ideaal als je deze maand nog wilt beginnen met het zaaien!
Papaver zaden bestellen
Papaver zaden bestellen is heel eenvoudig bij Tuindreef. Kies de gewenste tuinzaden uit en plaats deze in het winkelwagentje. Je bestelling wordt binnen 24 verstuurd en geleverd als reguliere brievenbuspost. Je hoeft er dus niet speciaal voor thuis te blijven en het pakketje ook niet op te halen bij het postkantoor.
Heb je vragen over onze tuinzaden of over je bestelling? Stuur dan een mail naar
info@tuindreef.nl. Je krijgt binnen 24 uur reactie. Bekijk ook de andere groentezaden, bloemzaden en kruidenzaden van Tuindreef. Wij wensen je veel plezier tijdens het tuinieren!