Orchideeën zijn er in maar liefst 25.000 soorten variërend in kleur, grootte en uiterlijk. Naast de meest bekende soorten zoals de dendrobium en de Phalaenopsis die vooral binnenshuis gehouden worden, zijn er ook soorten die het in de Nederlandse tuin goed doen zoals de
boerenorchidee.
Bekijk onze
Orchidee zaaikalender
Staffelkorting bij grote bestellingen: zakelijke gelegenheden, afscheidsdiensten, bruiloften, geboorte, verjaardagen of een andere bijeenkomsten
Het uitdelen van zakjes zaden kan bij verschillende gelegenheden. Bijvoorbeeld ter viering van een nieuwe zakelijke samenwerking of een blijvende herinnering na een afscheidsdienst. Wij hebben al veel mensen blij gemaakt! Voor grote bestellingen hebben wij een speciale staffelkorting. Ook kunnen wij je informeren over de voorraad en levertijd. Neem daarom altijd vooraf contact op via info@tuindreef.nl
De orchidee
Met maar liefst 25.000 verschillende soorten orchideeën is het lastig om deze planten in een paar woorden te omschrijven. Het woord orchidee is afgeleid van het Griekse orchis wat letterlijk vertaald teelbal betekent. Deze verwijzing heeft te maken met de dubbele wortelknol van de orchidee. Het meest opvallend aan de orchidee zijn echter de bloemen die afhankelijk van de soort verschillen in kleur en grootte. Er zijn werkelijk onnoemelijk veel kleurvariaties evenals talloze bloemvormen te vinden in de orchideeënfamilie.
Alhoewel een groot deel van de planten uit tropische gebieden komt, waar de orchidee als een epifyt in de bomen groeit, zijn er ook tientallen wilde en tuinorchideeën in Europa te vinden. Enkele soorten die in Europa voorkomen zijn de boerenorchidee, vrouwenschoentje, grote muggenorchis en bosvogeltjes.
Orchideeën binnenshuis
De orchideeën die binnenshuis gehouden worden hebben een heel andere verzorging nodig dan de (minder bekende) wilde- en tuin varianten. Voor de planten binnenshuis geldt dat er gebruik gemaakt moet worden van speciale grond (vaak kokos of hout bast) die de perfecte voedingsbodem voor de orchidee vormt. Daarnaast moet de plant 1x per week gedompeld worden in een lauwwarm bad bij voorkeur met regenwater. Als standplaats geeft de orchidee voorkeur aan een plekje met genoeg licht en warmte, zonder direct in de volle zon te moeten staan.
Wilde orchideeën
Wilde varianten (deze zijn over het algemeen beschermd in ons land) en varianten voor de tuin vragen een heel andere verzorging. De grond is afhankelijk van de soort en kan variëren van een moerassig gebied tot kalkhoudende grond. Voor de tuin soorten zoals de boerenorchidee geldt dat deze genoegen nemen met normale pot- of tuingrond eventueel gemengd met wat scherp zand om het water makkelijk af te kunnen voeren. h2>Wanneer orchidee zaden zaaien en planten? Voor de meeste orchideesoorten geldt dat de zaden zo fijn als stof zijn. Dit verklaard ook direct waarom in tropische gebieden de planten makkelijk in bomen groeien: deze worden door de wind meegenomen en zullen onder de juiste omstandigheden uitgroeien tot mooie bloemen. Voor de wilde varianten geldt eigenlijk hetzelfde principe, deze zijn echter ook afhankelijk van de aanwezigheid van een bepaalde schimmel. De planten groeien in een mutualistische symbiose met een bepaalde schimmel waarmee noodzakelijke voedingsstoffen uitgewisseld worden.
Voor de boerenorchidee ligt dit anders. De zaden zijn iets groter en kunnen vanaf half maart – half april onder glas gezaaid worden. Indien gewenst is zaaien in de volle grond vanaf half april – half mei ook mogelijk. Geeft de voorkeur aan een goed gedraineerde grond die waterdoorlatend is. Kies voor een plekje in de halfschaduw liefst onder of naast struiken en bomen. De planten zijn bijzonder sterk en kunnen zowel hitte als temperaturen tot -7°C verdragen.
Orchidee zaaikalender
Orchidee zaden ontkiemen
Exotische orchidee zaden vragen om een zeer complexe wijze om deze te laten ontkiemen. Hierbij moet steriel gewerkt worden met behulp van speciale voedingsstoffen. De boerenorchidee is een stuk makkelijker en kan binnenshuis onder glas of buiten in de volle grond ontkiemen. Na ongeveer 5 – 6 weken kunnen de jonge planten reeds buiten geplant worden.
Orchidee stekken
Soorten als de Phalaenopsis maken na de bloei vaak zelf nieuwe stekken. Deze stekken (keikis) groeien op de bloemstengel en kunnen verwijderd worden als deze genoeg sterke luchtwortels hebben. Overplanten in voor orchideeën geschikte potgrond. Wilde soorten en soorten die geschikt zijn voor de tuin zoals de boerenorchidee worden doorgaans niet gestekt, maar gezaaid. Een veel makkelijker proces dan het vermenigvuldigen door middel van stekken.
Zaaikalender
Tuindreef heeft een speciale
zaaikalender gemaakt waarop je precies per maand kunt zien welke Orchidee zaden en andere tuinzaden die je in welke maand het best kunt zaaien. Ideaal als je deze maand nog wilt beginnen met het zaaien!
Orchidee zaden bestellen
Orchidee zaden bestellen is heel eenvoudig bij Tuindreef. Kies de gewenste tuinzaden uit en plaats deze in het winkelwagentje. Je bestelling wordt binnen 24 verstuurd en geleverd als reguliere brievenbuspost. Je hoeft er dus niet speciaal voor thuis te blijven en het pakketje ook niet op te halen bij het postkantoor.
Heb je vragen over onze tuinzaden of over je bestelling? Stuur dan eenmail naar
info@tuindreef.nl. Je krijgt binnen 24 uur reactie. Bekijk ook de andere
groentezaden,
bloemzaden en
kruidenzaden van Tuindreef. Wij wensen je veel plezier tijdens het tuinieren!