Onderwerpen
Wat is lupine?
Lupines zijn verkrijgbaar in meer dan 450 varianten in de kleuren roze, paars, wit en geel. Afhankelijk van de gekozen soort varieert de hoogte van lupines tussen 50 – 200 cm. De bloemen die vanaf juni tot oktober bloeien, bevinden zich aan de bovenkant van de stengel en vallen direct op. Lupines geven de voorkeur aan een neutrale tot zure grond. De planten zijn bovendien in staat om stikstof uit de lucht te halen en daarmee de grond te verrijken. Lupines kunnen zowel als sierplant gekweekt worden, als als voedsel. De bloemen ruiken overwegend zoet en zijn daardoor echte trekkers voor nuttige insecten zoals bijen, vlinders en hommels. Als uitgebloeide bloemen afgeknipt worden, dan wordt de plant gestimuleerd om langer te bloeien en is zelfs een tweede bloei mogelijk.
Wanneer lupine zaden zaaien?
De
lupinus Pixie delight (gemengd) wordt al heel vroeg gezaaid tussen maart – mei. De zaden kunnen direct in de volle grond gezaaid worden in regels of breedwerpig. Na opkomst kunnen de planten uitgedund worden. Lupinus Pixie Delight wordt ongeveer 40 cm hoog en bloeit in juli en augustus. Dit is een eenjarige soort die elk jaar opnieuw gezaaid moet worden.
De
lupinus Russel’s Minarette (gemengd) en lupinus
Russel’s Hybriden (gemengd) worden iets later in het jaar gezaaid, namelijk tussen mei en juli. Ook deze zaden kunnen direct in de volle grond gezaaid worden, afhankelijk van de eigen voorkeur breedwerpig of in regels. Na opkomst eventueel uitdunnen om zo meer ruimte te creëren. In oktober en november kunnen de planten naar de definitieve standplaats. De Russel’s Minarette wordt maximaal 50 cm hoog, terwijl de Russel’s hybriden een hoogte kunnen bereiken van maar liefst 90 cm. Omdat deze soorten laat gezaaid worden, zullen de planten pas in het daaropvolgende jaar bloeien. De bloeiperiode van deze twee soorten is van mei – augustus.
Hoe kun je zelf Lupine kweken?
Lupine's zijn makkelijk zelf te kweken. Houd er bij het kweken rekening mee dat lupine voorkeur heeft voor een plekje in de volle zon, evenals een voedselrijke en waterdoorlatende grond. Gele lupine wordt in maart, april en begin juni in de volle grond gezaaid, blauwe lupine vanaf april tot en met juli. Bij het zelf kweken van lupine moet erop gelet worden dat de blauwe variant niet tegen vorst kan, waardoor deze de winter niet overleeft. De wortel van de gele lupine kan na de winter opnieuw uitlopen en weer gaan bloeien.
Lupine zaaikalender
Witte lupine zaden
De witte lupine, ook wel bekend als lupinus albus, is een pareltje onder de lupinesoorten. Deze heeft namelijk eetbare vruchten die bomvol eiwitten zitten. De peulen worden verkocht onder de noemer powerpeul, waarmee direct aangegeven wordt hoe gezond deze zijn. Voordat de peulen gevormd worden kan echter ook genoten worden van de mooie bloemen, die opvallen door de witte kleur. Let op: niet alle peulen van de witte lupines zijn eetbaar. De gewone tuinlupines zijn namelijk niet alleen bitter van smaak, maar zijn voor het grootste deel ook nog eens giftig.
Roze lupine zaden
Er zijn verschillende soorten roze lupine zaden, voor welke soort gekozen wordt is geheel afhankelijk van de eigen wensen en voorkeur. Door de roze bloemen kan deze lupine probleemloos gecombineerd worden met andere bloemen in de tuin, waardoor een mooie effect gecreëerd kan worden. De roze lupine zaden zijn te vinden in de zakjes met lupinus Russel’s Minarette (gemengd) en lupinus Russel’s Hybriden (gemengd) zaden.
Hoe lupine zaden oogsten?
Zaden oogsten van de lupine is heel makkelijk. Na de bloei vormen de planten namelijk peulen. Deze peulen zijn in sommige gevallen zelfs eetbaar. Dit geldt echter niet voor alle soorten, dus let hierop! De peulen, moeten aan de plant blijven tot deze bruin of zwart worden en een beetje knisperen als erin geknepen wordt. Dan kunnen de peulen probleemloos geoogst worden.
Lupine bonen kweken, kan dat?
Behalve dat lupine mooie bloemen maakt, is het een eetbare plant. Kies hiervoor wel de eetbare variant (de witte lupine). Van de bloemen worden de lupine bonen gebruikt als vleesvervanger. In Nederland staat de peul van de lupine meer bekend als de powerpeul. Deze kan gebruikt worden in plaats van soja. De bonen van de lupine worden in principe in de herfst gezaaid, maar sommige mensen geven er de voorkeur aan om in het voorjaar te zaaien, tegelijkertijd met tuinbonen. Als in het voorjaar gezaaid wordt kunnen de peulen pas eind september geoogst worden. De peulen worden net als gewone bonen bereid.
Hoe lupine zaden drogen?
Na het oogsten moeten de zaden nog ongeveer 1 weekje drogen. Doe dit bij voorkeur op een droge en beschutte plek.
Lupine zaden bewaren
Lupine zaden worden droog en donker bewaard. Als deze op de juiste manier bewaard worden, dan zijn lupine zaden zeker 4 jaar kiemkrachtig.
Lupine zaden eetbaar of giftig?
Er zijn zowel giftige als eetbare lupine zaden. Van de witte lupine zijn zogenaamde powerpeulen verkrijgbaar die een goede aanvulling zijn in een gezond dieet en bovendien gebruikt kunnen worden als vleesvervanger. De blauwe lupine wordt gekookt, waarna deze gebruikt kan worden voor consumptie. In veel producten werd vroeger gebruik gemaakt van lupinemeel, totdat dit vervangen werd door soja. Veel fabrikanten kiezen echter steeds vaker voor lupinemeel. Mensen met pinda allergie moeten echter oppassen: de lupine behoort tot dezelfde familie als de pinda en kan een allergische reactie veroorzaken. Blauwe lupines is giftig voor vee!
Zaaikalender
Tuindreef heeft een speciale
zaaikalender gemaakt waarop je precies per maand kunt zien welke lupine zaden en andere tuinzaden die je in welke maand het best kunt zaaien. Ideaal als je deze maand nog wilt beginnen met het zaaien!
Lupine zaden bestellen
Lupine zaden bestellen is heel eenvoudig bij Tuindreef. Kies de gewenste tuinzaden uit en plaats deze in het winkelwagentje. Je bestelling wordt binnen 24 verstuurd en geleverd als reguliere brievenbuspost. Je hoeft er dus niet speciaal voor thuis te blijven en het pakketje ook niet op te halen bij het postkantoor.
Heb je vragen over onze tuinzaden of over je bestelling? Stuur dan een chat- of mailbericht naar info@tuindreef.nl. Je krijgt binnen 24 uur reactie. Bekijk ook de andere
groentezaden,
bloemzaden en
kruidenzaden van Tuindreef. Wij wensen je veel plezier tijdens het tuinieren!