Pagina menu
- Wat is de klaproos?
- Wanneer klaproos zaden zaaien?
- Klaproos zaaikalender
- Hoe zelf klaproos kweken?
- Klaproos binnen kweken
- Klaproos kweken in 5 stappen
- Grote klaproos verspreiding van zaden, hoe gebeurt dat?
- Klaproos zaden oogsten
- Klaprooszaden drogen
- Klaproos zaden bewaren
Wat is de klaproos?
De klaproos staat ook wel bekend als
papaver zaden en heeft van oorsprong een rode kleur met zwart en rood hart. Inmiddels zijn er talloze varianten gekweekt in allerlei kleuren zoals roze en wit en allerlei variaties hierop. Normaal worden klaprozen ongeveer 20 – 60 cm hoog, er zijn echter ook bepaalde soorten die maar liefst 120 centimeter hoog kunnen worden. Klaprozen behoren tot de meest makkelijke planten voor de tuin die op nagenoeg alle gronden groeien, zolang de zaden niet in een plas water gezaaid worden. Ook in een droge periode met veel zon en weinig verzorging blijven de bloemen doorbloeien. Klein weetje: in veel landen buiten Europa is het telen van klaprozen verboden, vanwege het feit dat uit bepaalde soorten opium gewonnen kan worden.
Wanneer klaproos zaden zaaien?
Klaprozen kunnen vanaf maart – april
gezaaid worden om nog hetzelfde jaar van bloemen te kunnen genieten. De grond mag best nog koud zijn, omdat klaprozen de kou juist nodig hebben om goed te kunnen ontkiemen. Zaaien in de zomer en herfst betekend het jaar erop genieten van een geweldige bloemenpracht. In principe kunnen de zaden direct in de volle grond gezaaid worden. Wat de grond betreft stellen klaprozen niet al te veel eisen, alhoewel ze niet van natte voeten houden. Klaprozen zijn echte zonaanbidders, een plek in de volle zon met wat schaduw in de late middag is dus geen enkel probleem. Kies voor een open veld, een strook langs de schutting of een rand langs de sloot. De papavers beginnen 75 dagen na het zaaien te bloeien. Afhankelijk van de temperatuur en de mogelijkheid om te ontkiemen bij koude temperaturen bloeien klaprozen vanaf juni tot augustus. Tijdens de groei hebben papavers weinig extra verzorging nodig. Het zijn niet voor niets sterke planten die op de meest vreemde plekken groeien (langs snelwegen, op open velden, langs stoepranden). Als er eenmaal klaprozen in de tuin staan, dan zullen deze zichzelf uitzaaien, waardoor er jarenlang genoten kan worden van deze bloemen.
Klaproos zaaikalender
Hoe zelf klaproos kweken?
Zelf klaproos kweken is niet moeilijk. Houd er wel rekening mee dat de klaproos een koude prikkel nodig heeft om goed te ontkiemen. Zaaien kan in het vroege voorjaar of in het late najaar. Kies voor een plek in de volle zon of halfschaduw met goed waterdoorlatende grond. Klaprozen worden direct in de volle grond gezaaid.
Klaproos binnen kweken
Klaprozen hoeven niet binnen opgekweekt te worden. De zaden hebben zelfs kou nodig om te kunnen ontkiemen. Zaai de
zaden daarom voor de eerste vorst en geniet in het voorjaar van de mooie bloemen.
Klaproos kweken in 5 stappen
- Geschikte standplaats zoeken in zon of halfschaduw
- Zorg voor goede drainage en voeg compost toe aan de grond
- Zaad mengen met zand om zaaien te vergemakkelijken
- Direct op gewenste plek zaaien en slechts lichtjes bedekken met aarde
- Houd de grond vochtig met een gieter als het voorjaarsweer is
Grote klaproos verspreiding van zaden, hoe gebeurt dat?
Terwijl de gewone klaproos zich makkelijk en snel verspreid moet bij de grote klaproos kruisbestuiving plaatsvinden. In het midden van de bloem bevindt zich het vruchtbeginsel, dat later uitgroeit tot een zaaddoos die aan alle kanten even groot is. De zaden van de grote klaproos zullen zich echter alleen ontwikkelen als er kruisbestuiving plaats heeft gevonden.
Klaproos zaden oogsten
De zaaddozen van de papaver worden na de bloei gevormd. Oogstrijpe klaproos zaaddozen voelen krijtachtig aan en staan rechtop. Voor het verwijderen van de zaaddozen kan het beste gebruik worden gemaakt van een schar, waarmee deze van de stengel geknipt worden.
Klaprooszaden drogen
Na het oogsten van de zaaddozen moeten deze eerst gedroogd worden. Dit kan zowel in de zon als op zijn kop in een goed geventileerde ruimte. Als de zaaddozen niet goed gedroogd zijn, dan kunnen de zaaddozen en/of zaden gaan schimmelen.
Klaproos zaden bewaren
Na het drogen kan de zaaddoos leeggeschud worden. Uit één enkele zaaddoos kunnen honderden zaden komen, wees dus selectief bij het knippen van de zaaddozen en kies alleen voor de mooiste en sterkte planten. Klaproos zaden kunnen het beste bewaard worden in een donker en afgesloten potje, bakje, koffiefilter of een envelop. Belangrijk is dat de zaden droog en donker bewaard worden.
Klaproos zaden bestellen
Klaproos zaden bestellen is heel eenvoudig bij Tuindreef. Kies de gewenste tuinzaden uit en plaats deze in het winkelwagentje. Je bestelling wordt binnen 24 verstuurd en geleverd als reguliere brievenbuspost. Je hoeft er dus niet speciaal voor thuis te blijven en het pakketje ook niet op te halen bij het postkantoor. Heb je vragen over onze tuinzaden of over je bestelling? Stuur dan een mail naar
info@tuindreef.nl. Je krijgt binnen 24 uur reactie.
Bekijk ook de andere
groentezaden,
bloemzaden en
kruidenzaden van Tuindreef. Wij wensen je veel plezier tijdens het tuinieren!