Pagina menu
- Afrikaantjes in de tuin en in de moestuin
- Afrikaantjes zaaikalender
- Zelf afrikaantjes kweken
- Afrikaantjes binnen kweken
- Soorten Afrikaantjes zaden met welke bloemen
- Afrikaantjes vs. mieren, slakken, luizen, aaltjes en katten
- Zijn Afrikaantjes giftig?
- Afrikaantjes zaaien (in de volle grond) en planten
- De verzorging van Afrikaantjes
- Zijn Afrikaantjes winterhard?
Afrikaantjes in de tuin en in de moestuin
Afrikaantjes in de tuin en in de moestuin Het Afrikaantje is een plant uit de composietenfamilie. Deze familie komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika en Mexico. De Spanjaarden hebben de Afrikaantjes naar Europa gebracht en sindsdien is het een populaire plant. Afhankelijk van het soort worden de Afrikaantjes 30 tot 80 cm hoog en vaak krijgen ze een gele of oranje kleur. Het Afrikaantje is vaak onderdeel van de moestuin, omdat het op een natuurlijke manier ongedierte op afstand laat. Onder het kopje ‘Afrikaantjes vs. mieren, slakken, luizen, aaltjes en katten’ lees je hier meer over.
Afrikaantjes zaaikalender
Tip: De afrikaan is een zeer sterke plant waar de bijen blij mee zijn. Plant ze dicht bij de moestuin.
Zelf afrikaantjes kweken
Afrikaantjes zijn heel makkelijk zelf te kweken. Er is volop keuze uit verschillende variëteiten elk met hun eigen kleur en bijzondere eigenschappen. Alle afrikaantjes worden vanaf maart – mei gezaaid, waarna deze vanaf mei – augustus zullen bloeien. Voor het zelf kweken van afrikaantjes een plek in de volle zon kiezen.
Afrikaantjes binnen kweken
Afrikaantjes voor 15 mei onder glas zaaien. De temperaturen zijn dan buiten nog te koud. Na ongeveer 5 – 6 weken of na IJsheiligen kunnen de jonge plantjes in de volle grond geplant worden. Zorg ervoor dat de grond vanaf het moment van zaaien redelijk vochtig blijft.
Soorten Afrikaantjes zaden met welke bloemen
Soorten Afrikaantjes zaden met welke bloemen Wij hebben verschillende soorten Afrikaantjes zaden in het assortiment. Hieronder een overzicht van de soorten zaden:
De Afrikaantjes komen uit de composietenfamilie. Houd rekening met deze en andere plantenfamilies wanneer u met wisselteelt aan de slag gaat.
Afrikaantjes vs mieren, slakken, luizen, aaltjes en katten
Sommige ongewenste insecten hebben een hekel aan Afrikaantjes. Mieren houden niet van de geur die de Afrikaantjes afgegeven. Naast deze planten helpen de goudsbloem, lavendel en bieslook ook op een natuurlijke manier tegen mieren. Hoewel Afrikaantjes mieren weren, zijn slakken er gek op. Plaats een Afrikaantje bij de moestuin. De slakken zullen eerst het Afrikaantje opeten en dan pas je groenten. Dit is een duidelijk signaal dat je op slakkenjacht moet. Plaats niet te veel Afrikaantjes in je moestuin, dan wordt het een paradijs voor slakken.
Het Afrikaantje is ook een natuurlijk middel om bladluis te bestrijden. Het Afrikaantje trekt insecten aan die gek zijn op bladluizen. Vervolgens eten deze insecten de bladluizen op en ben jij ervan af. Wist je dat Afrikaantjes ook helpen tegen schadelijke aaltjes? Aaltjes zijn nuttige bodembewoners en leven van bacteriën, schimmels of insecten. Sommige soorten aaltjes zorgen voor plantenziekten (bij peen, sla, andijvie, augurk, prei, selderij, witlof en aardbeien) . Als deze schadelijke aaltjes eten van de wortels van het Afrikaantje, krijgen ze een stof binnen en sterven ze.
Tot slot biedt het Afrikaantje dé oplossing tegen de kat van je buren. Sommige planten geven een bepaalde geur af waar katten en poezen een hekel aan hebben. Het Afrikaantje is zo'n plant. Naast Afrikaantjes hebben katten een hekel aan citroengeurende planten en boerenwormkruid.
Zijn Afrikaantjes giftig?
Afrikaantjes zijn niet giftig; je kunt ze zelfs eten. Gebruik de bloem van de Afrikaan in bijvoorbeeld salades. Wij adviseren om er niet teveel door je salade te doen. De geur en smaak kunnen namelijk snel overheersend worden.
Afrikaantjes zaaien (in de volle grond) en planten
Afrikaantjes zijn gemakkelijk te kweken. De plant houdt van een vochtige grond met veel zon. Je kan de Afrikaantjes ook planten in een bloembak of bloempot. Zaai de zaden vanaf half maart onder glas, of vanaf half mei (na de ijsheiligen) buiten op een zaaibed. Na 5 à 6 weken kun je de jonge plantjes uitplanten in de volle grond.
Zaaikalender per maand
Tuindreef heeft een speciale zaaikalender gemaakt waarop je precies per maand kunt zien welke Afrikaantjes zaden en andere bloemzaden je in die maand het best kunt zaaien. Ideaal als je deze maand nog wilt beginnen met het zaaien!
De verzorging van Afrikaantjes
Het Afrikaantje is een onverwoestbare doorbloeier. Toch geven we je graag een aantal tips om het leven van het Afrikaantje nog verder te bevorderen:
- - Zorg voor voldoende water
- - Verwijder de uitgebloeide bloemen
- - Plaats het Afrikaantje op een plek met veel zon (halfschaduw is ook prima)
- - Geef het Afrikaantje voldoende ruimte om te groeien
Zijn Afrikaantjes winterhard?
Planten zijn winterhard als ze de winter overleven. De meeste Afrikaantjes zijn eenjarige bloemen en dus niet winterhard. Er zijn Afrikaantjes die meerjarig (winterhard) zijn. Zoek je een speciaal soort Afrikaantjes? Neem voor advies gerust contact met ons op via info@tuindreef.nl.
Afrikaantjes in de tuin (foto's)
Afrikaantjes zaden bestellen
Afrikaantjes zaadjes bestellen is heel eenvoudig bij Tuindreef. Kies de gewenste tuinzaden uit en plaats deze in het winkelwagentje. Je bestelling wordt binnen 24 uur verstuurd en geleverd als reguliere brievenbuspost. Je hoeft er dus niet speciaal voor thuis te blijven en het pakketje ook niet op te halen bij het postkantoor. Heb je vragen over onze tuinzaden of over je bestelling? Stuur dan een mail naar info@tuindreef.nl. Je krijgt binnen 24 uur reactie.
Bekijk ook de andere bloemzaden, kruidenzaden en groentezaden van Tuindreef. Wij wensen je veel plezier tijdens het tuinieren!