Door eetbare bloemen te zaaien kan zowel van de kleurenpracht in de tuin als op het bord genoten worden. De bloemen zijn van vaak biologische oorsprong en zijn verkrijgbaar in diverse kleuren, soorten en hoogtes.
Wat zijn eetbare bloemen?
Eetbare bloemen zijn bloemen die gebruikt kunnen worden om een gerecht extra smaak en kleur te geven. Sommige bloemen die eetbaar zijn hebben een uitgesproken smaak, terwijl andere bloemen een meer neutrale smaak hebben. Voor welke bloemen gekozen wordt is een persoonlijke keuze. Van sommige planten zijn de bloemen eetbaar, maar de bessen bijvoorbeeld zijn giftig. Hierop moet gelet worden bij de aanschaf. Daarnaast is het belangrijk om bij voorkeur te kiezen voor eetbare bloemen zaden van biologische oorsprong. Door
biologische zaden te kiezen is er meer zekerheid over het feit de bloemen verantwoord zijn en geteeld zonder het gebruik van chemische middelen.
Soorten eetbare bloemen?
Er zijn best veel bloemen die eetbaar zijn. Sommige liggen meer voor de hand dan andere: van de
Oost-Indische kers is het algemeen bekend dat deze eetbaar is, maar van de
stokroos is dit minder bekend. Onderstaande bloemen zijn eetbaar, maar worden soms enkel gebruikt voor decoratieve doeleinden, bijvoorbeeld als deze gesuikerd zijn.
- - Viooltjes: viooltjes zijn eigenlijk allemaal eetbaar, echter mogen deze niet bespoten zijn. In het tuincentrum gekochte viooltjes zijn in de regel altijd bespoten. Daarom is het beter om zelf viooltjes te zaaien, zodat deze zonder problemen gegeten kunnen worden.
- - Oost-Indische kers: de meest bekende eetbare bloem is de Oost-Indische kers. De bloemen hebben een ietwat pittige smaak, waardoor deze het goed doen in uiteenlopende gerechten zoals salades. De opvallende kleur van de bloemen zorgt daarbij ook nog eens voor een decoratief element.
- - Korenbloem: er zijn verschillende soorten korenbloemen, waaronder de biologische korenbloem bloemenmix, de korenbloem dubbelbloemig (gemengd) en de korenbloem dubbelbloemig blue ball (blauw) die allemaal eetbaar zijn. De smaak van de bloemen is afhankelijk van de soort: de meeste hebben een neutrale smaak, andere smaken naar kruidnagel of pepermunt. Van de blauwe korenbloem is bekend dat deze het gerecht een blauwe kleur geeft. Gelukkig zijn er ook andere kleuren die het gerecht slechts een mooie uitstraling geven.
- - Stokroos: een minder bekende eetbare bloem is de stokroos, met name de stokroos charter’s (gemengd). De bloemen zijn op zichzelf al een echte eyecatcher in de tuin, maar mogen ook zeker niet ontbreken in de keuken. Stokroos heeft medicinale eigenschappen en kan gebruikt worden bij bloedend tandvlees en keelpijn. Van de bloemen kan thee gemaakt worden.
Eetbare bloemen: viooltjes
Vaak worden viooltjes gebruikt om viooltjes suiker te maken en gesuikerde viooltjes. Laatstgenoemde vormen een mooie decoratie op taarten en ander gebak. De Aalmeerse Reuzen K.S., violen Alpenmeer, violen avondrood, violen red wing, violen Trimardeau en violen Zwitserse Reuzen zijn allemaal geschikt om onder glas op een zaaibed in februari – maart gezaaid te worden. Uitplanten in april – mei.
Eetbare bloemen: Oost-Indische kers
Oost-Indische kers kan direct op de plaats van bestemming gezaaid worden. De biologische hoge Oost-Indische kers (gemengd), Oost-Indische kers enkelbloemig mengsel, Oost-Indische kers Glorious Gleam dubbelbloemig, Oost-Indische kers Juwel of Africa, Oost-Indische kers nanum Empress of India en Oost-Indische kers Tom Thumb (gemengd) worden allemaal vanaf half maart – einde mei in de volle grond gezaaid.
Eetbare wilde bloemen
Naast de eerder genoemde soorten zijn er nog tal van eetbare wilde bloemen. Denk daarbij onder andere aan de korenbloem, duizendblad, fluitekruid, madeliefje, campanula, winterpostelein en paarse dovenetel. Een bijzondere bloem die ook eetbaar is, is de gewone berenklauw. Maar er zijn nog veel meer bloemen die eetbaar zijn of tot iets eetbaars verwerkt kunnen worden zoals lavendel en goudsbloem. Pas altijd wel op met het eten van wilde bloemen. Bij twijfel en zonder kennis nooit zomaar wilde bloemen eten.
Tips om eetbare bloemen kweken in je tuin
- - Om eetbare bloemen in de tuin te kunnen kweken moeten betrouwbare zaden gebruikt worden. De voorkeur gaat daarbij uit naar biologische zaden aangezien deze minimaal bewerkt zijn. Door zelf te zaaien wordt het complete groeiproces gevolgd, waarbij behandeling met chemische producten gemeden moeten worden.
- - Combineer eetbare bloemen met elkaar om een wilde tuin te creëren die ook nog eens eetbaar is.
- - De eetbare bloemen zijn niet alleen eetbaar, maar trekken ook nog eens veel nuttige insecten zoals bijen, hommels en vlinders aan.
- - De keuze in eetbare bloemen is groot, waardoor er een tuin aangelegd kan worden die varieert in hoogte en kleur.
Eetbare bloemen zaden bestellen
Eetbare bloemen zaden bestellen is heel eenvoudig bij Tuindreef. Kies de gewenste tuinzaden uit en plaats deze in het winkelwagentje. Je bestelling wordt binnen 24 verstuurd en geleverd als reguliere brievenbuspost. Je hoeft er dus niet speciaal voor thuis te blijven en het pakketje ook niet op te halen bij het postkantoor.
Heb je vragen over onze tuinzaden of over je bestelling? Stuur dan een mail naar
info@tuindreef.nl. Je krijgt binnen 24 uur reactie. Bekijk ook de andere
groentezaden,
bloemzaden en
kruidenzaden van Tuindreef. Wij wensen je veel plezier tijdens het tuinieren!